Commentaar: Politiek opportunisme

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

Een flinke dosis opportunisme kan D66 Amersfoort niet worden ontzegd. Toen de partij vier jaar geleden op sterven na dood was, werd met enthousiasme de lokale kaart gespeeld. Uit puur lijfsbehoud was de schepping van Jouw Amersfoort een gouden zet. De samenwerking tussen Leefbaar Amersfoort en D66, bood de democraten de beste kansen op een nieuw politiek leven. Voormalig D66-fractievoorzitter Mirjam Barendregt werd nummer 1 van de nieuwe politieke beweging en daarmee beoogd wethouderskandidaat. Maar eigenlijk was het heilig vuur bij Jouw Amersfoort meteen gedoofd na het teleurstellende verkiezingsresultaat van maart 2006. Met grote moeite wist de lokale partij drie raadzetels te halen. En in plaats van deelname aan een nieuw college, wachtten de harde oppositiebanken.

Als lokale partij werd Jouw Amersfoort al snel voorbijgestreefd door de Burger Partij Amersfoort. Intern rommelde het ook bij JA: de oude bloedgroepenstrijd tussen leefbaren en D66 laaide op en leidde ertoe dat JA-raadslid Raphaël Smit in 2007 Jouw Amersfoort de rug toekeerde en de overstap maakte naar de BPA. Ondanks interessante bijdragen aan het politieke debat, konden de twee JA-raadsleden Miriam Barendregt en Pim van den Berg weinig potten breken.

Het kan verkeren. Als een feniks uit zijn as is D66 vier jaar later herrezen. Waar er vroeger sprake was van een Van Mierlo-effect of een Terlouw-effect, is het inmiddels Alexander Pechtold die de lieveling van de partij is en de nieuwe ster aan het politieke firmament. Dat legt D66 geen windeieren, ook lokaal niet. Zonder er ook maar iets voor te hoeven doen, liggen vele raadszetels in het verschiet, ook in Amersfoort.

Dat alles ontging de plaatselijke afdeling van D66 niet. In januari van dit jaar werd de politieke comeback van D66 aangekondigd. Slecht nieuws voor de twee overgebleven raadsleden van Jouw Amersfoort. Aanvankelijk zei Miriam Barendregt dat Jouw Amersfoort door zou gaan, maar inmiddels is duidelijk dat JA niet meer op eigen kracht de verkiezingen durft in te gaan. Het is niet denkbeeldig dat D66 bij de komende verkiezingen Jouw Amersfoort zal wegvagen.

Om dat te voorkomen hebben Jouw Amersfoorters aansluiting gezocht bij D66. Via D66 kunnen zij hun eigen politieke leven nieuw leven inblazen. Voor D66 is het opnemen van zoveel mogelijk Jouw Amersfoorters binnen de eigen gelederen, een manier om het nieuwe D66 'lokaal smoel' te geven en te zorgen voor de nodige raadservaring binnen de nieuwe fractie.

Een terugkeer van 'good old' Miriam Barendregt binnen D66 Amersfoort was een stap te ver. Zij vindt het na bijna twaalf jaar raadslidmaatschap welletjes. Bovendien heeft ze eerder gezegd D66 als lokale partij 'een gepasseerd station' te vinden. Een politieke terugkeer zou dan ongeloofwaardig zijn. Merkwaardig is wel dat ze lijstduwer wil worden voor D66. JA-fractiegenoot Pim van de Berg zegt zich nu erg thuis te voelen bij D66 en wil graag D66-lid worden. Na de raadsverkiezingen kan hij dan voor D66 in de gemeenteraad blijven. En een groepje andere Jouw Amersfoorters wil ook graag lid worden van D66 om politiek verder te kunnen. Een dergelijke opportunistische of pragmatische houding past uitstekend in de D66-traditie. Maar het kan allemaal niet verhullen dat de aanstaande terugkeer van D66 het failliet is van Jouw Amersfoort als lokale politieke beweging.

John Spijkerman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie