Eigenwijs Yoga past bij ieder kind

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

,,Er zijn weinig momenten dat je even niks hoeft. Je wordt de hele dag overspoelt met prikkels. Volwassen kunnen zich afsluiten voor die prikkels, een kinderbrein kent die kunst nog niet, die zuigt de hele dag alles naar binnen. Yoga helpt het brein die prikkels te reguleren. Kinderen kunnen de drukte van de dag dan beter verwerken en komen tot rust. Yoga past bij alle kinderen, of ze nu van nature druk zijn of rustig of bijvoorbeeld onzeker. Ieder kind vindt iets in Yoga, het drukke kind, rust en het onzekere kind, zelfvertrouwen.”

AMERSFOORT - Iedereen heeft tegenwoordig een overvolle agenda, volwassen én kinderen. De dag is gevuld met school, bso en sportclubs. Er is weinig tijd meer om tot je zelf te komen. Terwijl het juist voor een kind zo belangrijk is om af en toe een moment van rust te hebben. Bij Eigenwijs Yoga leert ergotherapeut Christa Koelewijn kinderen hoe zij hun lichaam en geest in balans kunnen brengen. ,,Kinderyoga past echt in deze tijd”, aldus Christa: ,,Het is een drukke snelle wereld. Je moet van alles.”

,,Iedereen heeft wel een bepaald beeld bij Yoga maar je kunt kinderyoga niet vergelijken met yoga voor volwassen. De onderliggende gedachte is natuurlijk wel dezelfde; Yoga zorgt ervoor dat lichaam, geest en ziel op harmonieuze manier samenwerken. Gaat het bij volwassen meer om de vastgelegde bewegingen bij kinderen gaat het er veel speelser aan toe.

Achter de deur van Eigenwijs Yoga is niets fout, alles is goed. En dat is in deze prestatiegerichte tijd een verademing. Hoofdzaak voor mij is dat de kinderen plezier hebben, ik vind het dan ook het belangrijkste dat er vooral veel gelachen wordt in de lessen. De kinderen kunnen helemaal zichzelf zijn. En het wonderlijke is, je zou denken dat Yoga een meisjesding is, dat blijkt helemaal niet waar, ik krijg juist jongens binnen.”

Christa past de thema’s van haar lessen aan de belevingswereld van de kinderen aan. “Je moet de kinderen wel raken. Je kunt niet ‘zomaar’ oefeningen gaan doen. Zo heb ik bijvoorbeeld een Pokemonles waar allerlei yogahoudingen in voorkomen die ik een pokemonnaam heb gegeven. Die les heeft altijd veel succes, wie wil er nu geen grote draak spelen.”

Naast het geven van yogales, is Christa ook een graag geziene gast op kinderfeestjes. ,,Het aantal kinderen moet dan wel bij de ruimte passen”, zegt ze. ,,Je hebt nu eenmaal een wel de ruimte nodig voor yoga.” Kinderyoga is ook goed voor kinderen op een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf.

u Eigenwijs yoga, Kinderyoga & ergotherapie, Christa Koelewijn, e-mail: info@eigenwijsyoga.nl, telefoon: 06 53372631.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie