Eerbetoon aan Sovjetsoldaten

9 september 2009 om 00:00 Nieuws

Het Russisch Ereveld is een begraafplaats op grondgebied van de gemeente Leusden. Het ereveld ligt naast begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg. Er liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. De meeste van hen waren krijgsgevangenen.

Remco Reiding maakt boek over Russisch Ereveld AMERSFOORT - Een blijvende nagedachtenis voor de 865 Sovjet soldaten die begraven liggen op het Russisch Ereveld in Leusden. Dat wil journalist Remco Reiding (33) bereiken met zijn boek. ,,Het lijkt me belangrijk de geschiedenis van zo’n markante begraafplaats en de hier begraven soldaten vast te leggen.” De gemeenten Amersfoort en Leusden en de provincie Utrecht steunen het project.

door John Spijkerman

Reiding is freelance journalist in Moskou voor onder meer RTL en het Financieele Dagblad. Hij komt oorspronkelijk uit Amersfoort en houdt zich al tien jaar bezig met het Russisch Ereveld. Inmiddels heeft hij al 140 families opgespoord van Sovjetsoldaten die er begraven liggen. ,,Ik vind het moeilijk te verkroppen dat nabestaanden meer dan 65 jaar in onwetendheid verkeren over het lot van hun vermisten. Die mensen hebben er recht op te weten dat hun familielid in Leusden begraven ligt.’’

De opsporing verloopt vooral vanuit Moskou, waar Reiding woont. Van daaruit stuurt hij maandelijks tientallen verzoeken naar lokale en regionale overheden, archieven en zoekgroepen. ,,Zij voeren vervolgens de laatste stap in het zoekproces uit: ter plaatse de nabestaanden traceren en informeren.’’ Reiding denkt dat nog meer nabestaanden kunnen worden opgespoord. ,,Het is realistisch dat ik nog enkele tientallen families weet op te sporen en te informeren over hun vermiste dierbaren.’’

Reiding wil zich de komende jaren exclusief richten op het schrijven van een boek dat eind 2010 of begin 2011 klaar moet zijn. Voor het boek is aanvullend onderzoek nodig in Nederland, Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten. ,,Tot nu toe lag de nadruk op opsporing, waardoor veel onderzoekswerk is blijven liggen. Tijdens mijn onderzoek zal ik bijzondere aandacht besteden aan de 101 Sovjetrussische krijgsgevangenen, vermoedelijk uit Oezbekistan en/of andere Centraal-Aziatische republieken, die in Kamp Amersfoort terechtkwamen en zijn uitgemoord door de bezetter.”

Zowel Amersfoort als Leusden steunen het project elk met 10.000 euro. Het college van b en w van Amersfoort onderkent het belang en de uitzonderlijkheid van het project. Het college van Leusden ziet een ‘morele verantwoordelijkheid’, maar zegt ook dat het belangrijk is om mensen te informeren over de geschiedenis van deze bijzondere begraafplaats.

,,Het klinkt misschien sentimenteel, maar de soldaten die op het Russisch Ereveld begraven liggen, hebben ook voor onze vrijheid gevochten’’, verklaart Reiding zijn gedrevenheid. ,,Ze zijn gestorven ver van huis en terechtgekomen in een land waar ze misschien nog nooit van hadden gehoord. Ik vind het onze - en dus ook mijn - ereplicht om de nagedachtenis aan deze soldaten levend te houden.’’ De vorderingen van Reiding bij het schrijven zijn te volgen via www.russisch-ereveld.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie