‘Omtrek smaakt naar meer’

2 september 2009 om 00:00 Nieuws

Amersfoorter Luc Jansen ontvouwde in 2005 zijn idee voor De Omtrek van Amersfoort. Ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad wilde hij een groots wandelfestijn organiseren langs de gemeentegrenzen van Amersfoort. Zijn plannen werden enthousiast ontvangen en kregen steun van onder meer de gemeente en organisatoren van de Amersfoortse Tweedaagse en de twee avondvierdaagsen.

Wandelfestijn trekt zo’n 2300 deelnemers AMERSFOORT - Een evenement dat beslist naar meer smaakt. Het wandelfestijn langs de gemeentegrenzen van Amersfoort was afgelopen zaterdag een groot succes. Zo’n 2300 wandelaars hebben aan De Omtrek van Amersfoort meegedaan. Organisator en initiatiefnemer Luc Jansen kijkt met plezier terug op de vele enthousiaste reacties van de deelnemers en landeigenaren. Mogelijk krijgt de bijzondere wandeldag in de toekomst een vervolg.

door André van der Velde

Afgelopen zaterdag was het zover. Stadspark Schothorst fungeerde als startplaats voor zes verschillende routes van ieder 10 kilometer. Bussen brachten de wandelaars naar de startplaatsen aan de rand van Amersfoort.

Het wandelfestijn langs de gemeente grenzen van Amersfoort verraste menig wandelaar in positieve zin, zegt Luc Jansen. ,,De deelnemers waren erg enthousiast over het gevarieerde landschap. Dat viel erg in de smaak, ze hebben echt waar voor hun geld gekregen”, lacht hij. De deelnemers kwamen volgens hem uit het hele land en zelfs uit België. ,,Voor alle deelnemers was het genieten. De Amersfoorters hebben hun omgeving beter leren kennen. Van diverse deelnemers heb ik gehoord dat ze dingen hebben gezien die ze nog niet kenden. Veel genoemd is bijvoorbeeld de dijk langs de Eem en het Landgoed Coelhorst. Die vielen erg in de smaak. Ook over het stuk bij Kamp van Zeist, een militair terrein, waren de deelnemers heel enthousiast. Normaliter mag je daar niet op, maar Defensie stond dat speciaal voor deze wandeling toe. En het is daar heel erg mooi, bovendien stond ook nog eens de heide in bloei.”

Veel mensen waren volgens Jansen laaiend enthousiast over het stuk bij de Juliusput ten oosten van de stad. ,,Daar ging de route dwars door een maïsveld en aansluitend over een aantal weilanden. Je loopt niet zo vaak - nooit eigenlijk - door een maïsveld. Dat was echt ‘top of the bill’.”

Voor mensen met een fysieke beperking was zaterdag overigens een speciaal programma opgezet, Dubbel genieten. Jansen: ,,Dat waren ook nog eens 160 mensen die, begeleid door vrijwilligers, een fantastische stoet vormden. Al die blije gezichten na afloop van mensen die iets heel bijzonders hebben gepresteerd, prachtig.”

De vele positieve reacties zijn een stimulans om het wandelevenement in de toekomst opnieuw te organiseren. ,,Binnenkort gaan we met alle betrokken partijen evalueren”, aldus Jansen. ,,Maar ik denk niet dat je dit volgend jaar weer zou moeten doen. Als je dit jaarlijks doet, gaat snel het nieuwe ervan af. Daarom zou het leuk zijn om dit eens in de drie of vijf jaar te organiseren. Dan blijft de tocht fris en aantrekkelijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie