Algemene Boekhandel Emiclaer

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Tonia Koblens is bezig met de opbouw van de Nederlandstalige fantasyafdeling, Daniëlle van Middelaar zorgt voor de tijdschriften en de kantoorartikelen en Trudy Fluitsma timmert aan de weg met de kinderboekenafdeling.

AMERSFOORT - Boeken openen werelden, ze verrijken het leven op heel veel manieren. De adviseurs van De Algemene Boekhandel in Emiclaer helpen hun klanten graag op weg in de wereld van de boeken. Bedrijfsleider Joop van Doornik wordt geassisteerd door Nelly Baljet. Maar er werken tien boekenliefhebbers binnen De Algemene Boekhandel. Sommigen hebben een eigen specialiteit: Brechje ten Berge zorgt voor de Engelse boeken en Aat van Winkel is verantwoordelijk voor de reisboeken.

,,Je kunt tegenwoordig natuurlijk heel eenvoudig boeken via internet bestellen”, zegt Baljet: ,,Maar als je een echte liefhebber bent, dan wil je midden tussen de boeken staan. Ze openslaan, een paar regels lezen en dan weer neerleggen, nog een ander boek oppakken en er tenslotte eentje aanschaffen en direct meenemen. Dat is de echte boekenwinkelbeleving. Bovendien komen teleurstellingen bij een in de winkel gekocht boek minder vaak voor dan wanneer je er een via het web bestelt. Bij ons kun je boeken nu eenmaal veel intensiever besnuffelen.”

Het advies is de kracht van De Algemene Boekhandel. ,,We proberen meer dan alleen de Top 10 te verkopen”, aldus Baljet. ,,Persoonlijk let ik heel erg op bijvoorbeeld recensies dan weet ik ongeveer met welke vragen klanten binnen kunnen komen. Laatst heb ik nog een mevrouw kunnen helpen die met een heel vaag verhaal over een boek dat ze op TV had gezien kwam. Of wij wisten welk boek dat was. Wanneer het je lukt om dat boek op te sporen, dat is de kick van het adviseurschap.”

Het assortiment in de boekhandel is heel divers maar er zijn een paar categorieën die eruit springen. ,,We hebben veel vraag naar tuinboeken en baby- en zwangerschapsboeken. Dit is een nieuwbouwwijk, we leven dus op vruchtbare grond en dat merk je. De laatste tijd trekt de vraag naar kookboeken aan, je merkt dat de Nederlander koken interessant gaat vinden. Naast allerlei nieuwerwetse kookboeken bestaan nog steeds die van de Haagse en Amsterdamse huishoudschool. Die zijn uiteraard helemaal aangepast aan de moderne tijd.”

Ook kinderboeken verkopen goed in Emiclaer. Fluitsma: ,,We hebben veel kinderen in de wijk en die komen graag en vaak langs. Straks begint het ‘leren lezen seizoen’ weer. Daar geniet ik echt van, die prille lezers. Er zijn zoveel goede boeken voor die groep. Een van de boeken die ik altijd aanraad is Jubelientje leert lezen, van Hans Hagen.”

u De Algemene Boekhandel, Emiclaerhof 18, www.algemeneboekhandel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie