‘Niets is aan het toeval overgelaten’

19 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Volgende week dinsdag 25 augustus is het zover. Dan komt het profpeleton naar Amersfoort om hier de beslissende tijdrit te rijden. Daarmee is iets dat begon als een leuk ideetje van enkele wielervrienden realiteit geworden. ,,Nadat we in 1991 de laatse profronde van Amersfoort hadden georganiseerd, waren we een slapend betstuur geworden. De festiviteiten rond Amersfoort 750 waren de aanleiding om de koppen weer bij elkaar te steken. De komst van de Eneco Tour zou voor Amersfoort veel bekendheid genereren en daarom een passend cadeau zijn.”

Slotetappe Eneco Tour in Amersfoort AMERSFOORT - Af en toe wordt hij ‘s nachts wakker en spookt er iets door hem heen dat nog niet geregeld zou zijn. Maar steevast blijken die onheilspellende gedachten volstrek onjuist: de organisatie van de slotetappe van Eneco Tour in Amersfoort is helemaal rond. Niets is aan het toeval overgelaten, zegt voorzitter Roel den Daas van de Stichting Wielerpromotie Amersfoort.

door André van der Velde

Rugdekking

Volgens Den Daas ging het niet over een leien dakje. ,,We hebben er vreselijke moeite voor moeten doen om de Eneco Tour hier naartoe te krijgen. Dat kwam omdat niet iedereen die zich bezighield met Amersfoort 750 wielrennen zag zitten, mensen binnen de gemeente dus. Niet dat we door hen zijn tegengewerkt, zeker niet, maar je moet op een bepaald moment zekerheid hebben of de gemeente rugdekking geeft of niet. Die zekerheid hadden we graag eerder willen hebben. Maar nadat we die hadden, stonden alle neuzen dezelfde kant op en konden we gezamenlijk optrekken om de organisatie rond te krijgen.”

Het achtkoppige bestuur van de stichting had de handen vol aan de organisatie. ,,Maar de meeste bestuursleden werken overdag, terwijl veel dingen juist dan geregeld moeten worden”, vertelt Den Daas. ,,Daarom hebben we ondersteuning gekregen van - en haar naam wil ik zeker noemen - Nanja Schorel. Zij heeft zich absoluut een slag in de rondte gewerkt om het allemaal rond te krijgen.”

Uiteindelijk kreeg de organisatie ook nog steun van het Amersfoort 750-bureau. ,,En dat hadden we wel nodig”, zegt Den Daas. ,,We moesten bijvoorbeeld 19.000 informatiebrieven versturen naar de omwonenden en nog eens een paar duizend naar bedrijven, scholen en huisartsen. Want de komst van de wedstrijd is niet voor iedereen even prettig: belangrijke wegen zijn afgesloten. Dat leidt tot overlast en voor mensen die binnen het parcours wonen is de afzetting helemaal ingrijpend.”

Garanderen veiligheid

Het parcours van de tijdrit gaat door de binnenstad van Amersfoort. Vooral de Stadsring neemt als start- en finishplaats een prominente plaats in. Daarna rijden de wielrenners onder meer door het Berg- en Leusderkwartier. Voor Den Daas was het belangrijkste thema dan ook het garanderen van de veiligheid. ,,Dat issue speelde een rol bij elk onderwerp. Op het parcours komt elke anderhalve minuut een renner langs die op de Leusderweg bijvoorbeeld, een topsnelheid heeft van meer dan 60 kilometer per uur. Ze rijden die 13,1 kilometer in slechts 18 minuten. Dan moet je voorkomen dat mensen spontaan oversteken. We hebben daarom oversteekpunten ingericht waarbij ervaren medewerkerts staan die overstekers begeleiden en als er een renner aankomt, ervoor zorgen dat de afzethekken weer gesloten zijn.”

Lastige opgaven

Een van de lastigste opgaven was het vinden van sponsors. ,,In Amersfoort deden veel bedrijven al mee met andere festiviteiten rond Amersfoort 750. We moesten daarom andere bronnen aanboren, buiten Amersfoort. Maar dat is gelukkig gelukt.”

Ook de werving van vrijwilligers leek aanvankelijk een lastige opgave. ,,We hebben heel veel werk moeten verzetten om voldoende vrijwilligers te werven. Met name het vinden van voldoende verkeersregelaars en stewards wilde niet van de grond te komen. Maar de laatste weken kwam er schot is en hebben voldoende vrijwilligers bij elkaar weten te krijgen, in totaal zo’n 300.”

Het organiseren van de slotetappe is de Stichting Wielerpromotie meer dan goed bevallen en er wordt als gekeken naar een vervolg. ,,Dit moet straks eerst alle maal even bezinken, maar het provinciebestuur wil dat de Eneco Tour jaarlijks de provincie Utrecht aandoen. En dan zijn er maar een paar steden die daarvoor in aanmerking komen: Utrecht, Nieuwegein en dus ook Amersfoort. En binnen de gemeente Amersfoort bevinden zich nu ook mensen die of ze willen of niet, veel ervaring hebben opgedaan met het organiseren van grote evenementen. Het zou echt zonde zijn om daarmee helemaal niets te doen.”

Eén ding heeft het bestuur niet in de hand: het weer. ,,Wat bezoekersaantallen betreft, is het een groot verschil of het stralend zonnig weer is, of dat het met bakken uit de hemel komt. Dus”, vervolgt de Den Daas, ,,iedereen moet duimen voor mooi weer.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie