Slotfeest op alle pleinen

12 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

,,Sinds eind 2004 zijn we bezig met de voorbereidingen voor Amersfoort750. Burgemeester Van Vliet heeft mij gevraagd als haar ceremoniemeester. Met nog een aantal andere betrokken en bestuurlijk en organisatorisch ervaren Amersfoorters zit ik in het bestuur van de stichting. We hebben vanaf het begin gezegd dat het een feest van, voor en door Amersfoorters moet worden. Wij hebben ons beziggehouden met het uitzetten van de lijnen en bij die lijnen zijn mensen en groepen gezocht. Het bestuur heeft de grote lijnen aangegeven, maar de Amersfoorters hebben ze uitgewerkt”, aldus Fons Asselbergs, in het verleden wethouder in Amersfoort. ,,Als bestuursleden hebben wij onszelf als taak gesteld de mensen warm te krijgen om zich in te zetten. Een motiverende functie.”

‘Als bestuur hadden we een motiverende functie’ AMERSFOORT - Nog een maand en dan zitten de activiteiten rond Amersfoort750 er op. Een mooi moment om eens te kijken hoe de afgelopen vijf maanden, sinds de start op 21 maart, zijn verlopen. En om vooruit te kijken naar wat er nog op het programma staat. Het woord is aan bestuurslid Fons Asselbergs van de Stichting Amersfoort750.

door Christine Schut

,,Normaal zijn er van juni tot en met september al veel activiteiten in de stad. Amersfoort750 woof zich ertussendoor. De attractiviteit van Amersfoort werd in deze maanden nog vergroot. Mensen ontdekten zo hun eigen stad. De festiviteiten hebben bijgedragen aan het zelfbeeld, mensen leerden beter de stad kennen waarin ze wonen.

We hadden vantevoren bedacht dat een jaar lang feesten niet kan. Ook al vanwege het weer. We besloten het te doen in de lente en in de zomer. De aftrap was op 21 maart, het eindfeest is op 12 september. Voor deze datum is gekozen in verband met de Keistadfeesten en monumentendag. We zijn bij de toren begonnen. En daar eindigen we ook weer. Al hebben we wel geleerd van het openingsfeest. We waren verrast door de grote belangstelling waardoor veel mensen er niet bij konden zijn. Het Lieve Vrouwekerkhof was vol. Daarom is het slotfeest op 12 september op alle pleinen in de binnenstad.

Iets dat onverwacht goed liep, waren de vlaggen. Daarvan zijn er meer dan 20.000 verkocht. Het was een explosie die in twee maanden tijd tot stand is gekomen. Ik fietste pas door Kattenbroek. En dan zie je een aantal straten waar niet een vlag hangt en dan ineens een straat waar vrijwel elk huis er een heeft.

Er zijn bijna geen wanklanken geweest. Voor de Surprisebox vielen goede ideeën van mensen helaas af. Maar dat was vantevoren bekend. En sommige dingen zijn bepaalde groepen ontgaan omdat ze voor andere groepen waren bedoeld. Bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen, ouderen of scholen”, besluit Asselbergs.

Nu staan nog op het programma de finish van de Eneco Tour op 25 augustus, de wandeling langs de grenzen van Amersfoort op 29 augustus, de Buitenspeeldag en Clowntjesrecordpoging op 5 september, Zonnedag DierenPark op 8 september, het historisch congres op 11 september, de open monumentendag, het bacchanaal en het slotfeest op zaterdag 12 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie