‘Dias wordt opgedragen aan Math’

12 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik deed sinds 2000 de programmering van de dansgroepen en percussiebands, de logistiek van het festival en ik stuurde de vrijwilligers aan. Dit jaar heb ik ook een gedeelte van de overige programmering erbij gedaan. Vanaf eind mei is Math Meester uit de roulatie. En daarvoor was hij van half april tot half mei op vakantie. Toen Math terugkwam van vakantie voelde hij zich niet zo lekker. Hij is naar het ziekenhuis gegaan voor onderzoek. Eind mei is hij opgenomen. Eerst in Utrecht, later in Amersfoort. Tot aan zijn overlijden heeft hij in het ziekenhuis gelegen. Veertig procent van de programmering had hij gedaan, de rest moest nog”, aldus Arnoldus, in het dagelijks leven projectleider en adviseur milieu bij DHV.

AMERSFOORT - Voor de elfde keer wordt komend weekend Latijns-Amerikaans festival Dias Latinos gehouden in de Amersfoortse binnenstad. Deze editie wordt hier en daar anders dan zijn tien voorgangers. Math Meester, festivaldirecteur van Dias Latinos, is zaterdag 18 juli overleden. Rodney Arnoldus, sinds 2000 zijn rechterhand, staat er sindsdien alleen voor. ,,Zonder Math was er geen Dias Latinos geweest. Het is zijn kindje. Hij kon het ook moeilijk loslaten.” door Christine Schut

,,Je ontkomt er niet aan Math te herdenken. Bij de opening van het festival op vrijdagavond bij de Eemkade wordt er specifiek aandacht aan hem besteed. Alle vrijwilligers bieden zijn vrouw dan een gedenkboek aan met persoonlijke herinneringen. Het festival wordt ook aan hem opgedragen. We laten het aan de presentatoren op de verschillende podia over wanneer er iets over te zeggen. We willen geen minuut stilte, maar een minuut applaus vragen van het publiek”, aldus Arnoldus.

Op de vraag wat Math Meester betekende voor Dias Latinos, barst Arnoldus los. ,,Math betekende alles voor het festival. Hij is er dertien jaar geleden mee begonnen. Daarvoor was hij al actief voor de Keistadfeesten en het Jazzfestival. Hij toen dus veel ervaring. Dias Latinos ontstond vanwege zijn liefde voor Latijns Amerika. Hij heeft daar veel gereisd en dat heeft hem gebiologeerd. Van de jazz naar Dias Latinos was een logische stap in zijn optiek. Hij was fesivaldirecteur en bedenker. Het was zijn kindje. Hij kon er ook geen afstand van nemen.” Dan, over zijn persoonlijke relatie met Meester: ,,Hij was ook mijn maatje, mijn vriend. Soms was onze relatie als die van vader en zoon. Zijn overlijden was voor mij persoonlijk dan ook een harde klap. Elf jaar lang heb ik hem het jaar rond meegemaakt. Tijdens het festival waren we een siamese tweeling. Hij is ook nog steeds wel om mij heen, alleen niet fysiek.”

Niet alleen door het overlijden van Math Meester wordt deze editie van Dias Latinos anders dan de tien voorgaande. ,,Vanwege Amersfoort750 hebben we een uitbreiding van het programma. We beginnen al op vrijdagavond bij de Eemkade, Zandfoort aan de Eem en op de Hof. Daarnaast is de Hof op zaterdagmiddag beschikbaar. Normaal kon dat niet vanwege de markt. De Eemkade is een nieuwe locatie omdat het podium op Het Havik is komen te vervallen. Dat podium was niet beschikbaar. We hebben dit jaar 65 artiesten, vorig jaar waren dat er nog 44, dat is een fikse uitbreiding. De formule van het festival met variatie in muzieksoorten erin is gehouden. Dit jaar is er wel meer geld uitgegeven aan artiesten. Enerzijds omdat er meer artiesten optreden, anderzijds omdat we kwalitatief betere artiesten hebben gecontracteerd. Die zijn nu eenmaal duurder.”

Dat is een hele prestatie gezien de recessie. ,,We zijn er qua sponsoring fiks op achteruit gegaan in verband met de recessie en Amersfoort750. Bedrijven kunnen hun geld maar eenmaal uitgeven. Maar dit jaar hebben we voor het eerst provinciale subsidie gekregen en Mat is altijd zuinig geweest. Hij heeft een reservepotje gecreëerd dat we nu hebben opgemaakt. Want we wilden een groots festival, ook al omdat Math had aangekondigd dat dit zijn laatste festival zou zijn. Helaas maakt hij het zelf niet meer mee zoals wij dat doen, maar wel op een andere manier.”

Op de vraag of Dias Latinos toekomst heeft zonder Math Meester, moet Arnoldus kort nadenken. ,,Het festival heeft wel toekomst zonder Math. Maar we moeten wel de organisatie aanpassen. Math kon niet delegeren. Ik was naast hem de enige die overal vanaf wist. Toen hij wegviel kwam alles op mij terecht. Ik heb dat met plezier gedaan voor Math en het festival, maar het was erg zwaar. Het bestuur en ik gaan na het festival om de tafel zitten om te kijken hoe het verder moet. Want als ik nu niet in de buurt was, was er geen Dias Latinos gekomen. Zo’n situatie van leunen op een persoon is niet wenselijk.”

Op de vraag waarom Amersfoorters naar Dias Latinos moeten is Arnoldus duidelijk: ,,Om Math te eren voor wat hij voor Amersfoort heeft gedaan de afgelopen dertig jaar. En om je een weekend lang te wanen in Latijns Amerika. Ik hoop op mooi weer waarbij we als broeders onder elkaar kunnen genieten van een goede programmering met muziek en dans.”

Arnoldus verheugt zich op het hele festival, maar op twee optredens in het bijzonder: ,,Tipico Juliet op vrijdagavond op de Eemkade. Dat is Antilliaanse muziek. Ik kom van Curacao. Bovendien herdenken we dan Math. En heel bijzonder vind ik het optreden van La Sonora Cubana op de Hof op zaterdagavond. Ik ben een enorme fan van Cubaanse muziek.”

Op zaterdagmiddag om 12.00 uur klinken traditioneel de klokken van de Onze Lieve Vrouwetoren, ten teken dat Dias Latinos begint. Dit jaar speelt de beiaardier het arrangement dat is gemaakt voor Amersfoort750. ,,Speciaal voor Math”, besluit Rodney Arnoldus.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie