Amersfoortse rapper Diggy Dex bestormt hitlijsten

7 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Kun je me over tien minuten even terugbellen, ik ben net even aan het jeu de boulen." Aan de telefoon hangt de geboren en getogen Amersfoortse rapper Koen Jansen (29) die onder de naam Diggy Dex momenteel de Nederlandse hitparades bestormt. Samen met de Belgische zangeres Eva De Roovere heeft hij met 'Slaap Lekker (fantastig toch)' een dikke hit te pakken.

,,Ik woon tegenwoordig in Amsterdam, ik zat met mijn vriendin op een terrasje. Toen kwam er iemand langs die vroeg of we zin hadden om een potje te jeu de boulen. Vandaar. Dat klinkt inderdaad niet echt hiphop, maar ik ben ook de jongste niet meer", lacht Jansen.

Koen Jansen is geboren en getogen in Amersfoort. ,,Ik ben er geboren en heb er tot mijn 21e of 22e gewoond. Tegenwoordig kom ik er nog wel regelmatig. Mijn moeder woont er en mijn vader woont in Leusden. En ik heb er nog veel vrienden wonen. De meeste andere jongens van DAC wonen nog in de binnenstad. Soms pakken we samen een terrasje. Meestal gaan we dan naar Vyssotski. Ik vind Amersfoort leuk als ik er ben, maar het is niet zo dat ik er geboren ben, er altijd wil blijven wonen en er ook wil sterven. Ik vind Amsterdam en Utrecht ook leuke steden."

DAC (De Amersfoortse Coöperatie) is een rapgroep uit Amersfoort die sinds 2000 actief is, maar inmiddels niet meer samen optreedt. De meeste leden gingen hun eigen weg. Zo genieten Wudstik en Jiggy Djé al enige landelijke bekendheid. En nu dus Diggy Dex.

,,Ik ben met rappen begonnen toen ik een jaar of vijftien was. Ik zat toen op De Amersfoortse Berg. We zaten dan wel eens in een park met een joint. Daar kwam de naam Dexter op. Dat vond ik wel lekker klinken. Toen ik begon te rappen werd het gauw diggydexter. Veel mensen noemden mij Diggy. Dat is vervolgens Diggy Dex geworden. Veel rappers kiezen hun naam als ze beginnen als ze een jaar of vijftien zijn. Daar zitten ze dan vervolgens hun hele leven aan vast."

Vanaf het begin is Nederlands de voertaal in zijn raps. ,,Ik heb ook wel geprobeerd in het Engels of Frans te rijmen, maar dat beviel niet echt goed. Toen ik de Nederlandstalige rap van de Osdorp Posse horen, had ik gelijk iets van 'dat is vet'. Het Nederlands is mijn eigen taal, daar kan ik mijzelf het best in uitdrukken. Ik heb daar verder ook niet echt over nagedacht."

,,Het originele nummer 'Slaap Lekker' is van Eva De Roovere. Ik hoorde dat twee jaar geleden bij een vriendin. Dat nummer viel meteen op op de cd. Ik hou sowieso wel van singer songwriters. Zoals de muziek van Herman van Veen, Doe Maar en Blöf. Ik ben met een sample van dat nummer aan de slag gegaan. Ik heb het resultaat vervolgens naar haar opgestuurd om te horen of zij erachter stond. Zij was heel enthousiast en haar platenmaatschappij ook. Zij heeft het nummer vervolgens in België uitgebracht en ik in Nederland."

Het resultaat is een topnotering in de hitlijsten en een drukkere agenda. ,,Het nummer krijgt veel aandacht en wordt veel gedraaid op de radio. Dat is heel tof. Ik merk dat het daardoor wel drukker is. Bepaalde deuren openen zich nu. Soms treden Eva en ik samen op, met name voor promotie van het nummer op radio en televisie. Morgen ga ik naar België en zij is ook al in Nederland geweest."

In het dagelijks leven geeft Diggy Dex les aan de popacademie in Rotterdam. Verder is hij bezig met muziek maken en treedt hij in het weekend veel op. Ook is hij bezig met het schrijven van liedjes van anderen. Onder andere voor de nieuwe cd van cabaretière Sara Kroos. Maar: ,,Er zitten nog geen Marco Borsatohits tussen."

In september en oktober komt Eva De Roovere voor een tournee naar Nederland. Bij een aantal optredens zal Diggy Dex gastartiest zijn. Ze zullen samen het nummer 'Slaap Lekker (fantastig toch)' vertolken. Zo ook op vrijdag 30 oktober in theater De Flint.

Kijk voor de videoclip van 'Slaap Lekker (fantastig toch)' op http://www.youtube.com/watch?v=T6YE5h2Xtow

De single is te downloaden via http://www.apple.com/nl/itunes/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie