Bezoekers Eemhaven tevreden

1 juli 2009 om 00:00 Nieuws

,,Haar man heeft alleen een opmerking over het marifoonkanaal dat niet werkt en waardoor hij wel een kwartier heeft liggen dobberen voordat hij contact kreeg met de brugwachter. ,,Eigenlijk moet je het dan afplakken, zodat er ook geen ergernis ontstaat”, vindt hij. Verder heeft de familie Mann uit Langedijk alleen maar lof voor de haven en de verzorgde accommodatie. Hun vrienden Els en Hans van de Giesen uit Alkmaar zijn ook dik tevreden en komen zeer zeker nog een keer terug.

Ondernemers in en om haven verdeeld AMERSFOORT - Als ik de via de Grote Koppel de Eemhaven opfiets komt net Wil Mann fris gedoucht en lekker ruikend de doucheruimte op de kade uit en loopt opgewekt naar haar bootje. Samen met echtgenoot Jaap ligt ze al een paar dagen in de Eemhaven en het bevalt haar uitstekend. Winkels in de buurt, een prima kapper en schone sanitaire voorzieningen. ,,Er zou eigenlijk alleen nog een stukje grasveld moeten liggen op de aanlegsteiger”, zegt ze lachend, ,,dan hoeven we helemaal de boot niet meer af.”

door Joop de Keijzer

Koppelbewoners familie Van der Veen woont er ook met veel plezier, alleen vindt de heer des huizes de studentencontainers met hun smoezelige gordijntjes een beetje rommelig. Maar zijn vrouw is milder en wil er niet meer weg. En wat haar betreft hoeft het Eemcentrum niet zo nodig, want nu kan ze lekker de hond uitlaten en voetballen met de kleinkinderen. De heer Van der Veen is overigens prima te spreken over de geluidsoverlast. Die is, na de nodige aanpassingen, sterk afgenomen.

Ondernemer Addie Roelofsen van pannenkoekenboot ‘Koekoekpannenkoek’ is niet zo blij met zijn huidige ligplaats. Hij had liever wat meer naar voren gewild want daar zit je in de loop van en naar de binnenstad. André van Gelderen van ‘Zandfoort aan de Eem’ kan het ongenoegen van collega Roelofsen wel begrijpen. Want de pannenkoekenboot blijft, vooral op doordeweekse dagen, te weinig eters trekken. De pas opgerichte ondernemersvereniging gaat de haven wat meer promoten en onder de aandacht van het publiek brengen.

Van Gelderen is overigens wel prima te spreken over zijn stadsstrand, maar waar hij zich nog steeds mateloos aan ergert is de prachtige prijswinnende fietsbrug. De verlichting van deze parel onder de bruggen is nog steeds niet in orde en dat vindt hij een aanfluiting van de eerste orde. Om maar te zwijgen over het geplande Eemcentrum, maar daar maakt hij allang geen woorden meer aan vuil.

‘Een doorn in mijn oog’ moppert de creatieve ondernemer en samen met tientallen kinderen maakt hij daarna zand vochtig met water waarmee de kleuters het terras verfraaien met mooie zandkastelen en allerlei andere kunstwerken.

De bemanning van restaurantboot ‘de Saffraan’ heeft geen klagen want nadat ze de Proef Amersfoort trofee 2009 wonnen, weten talloze gasten hun fraaie dek met het chique meubilair te vinden. Een prima keuken onder leiding van Kars van Wechem en een altijd vrolijk lachende Monique Korteschiel doen de rest. Overigens kan Monique ook uitstekend overweg met de plumeau want stofnesten en spinnenwebben zijn niet te bespeuren op het glimmende scheepsdek.

Ook de bemanning van de fietsboot, dit keer onder leiding van schipper Leo Blank, is opgetogen over de haven en haar huidige plek.

De steiger wordt ieder morgen netjes schoongemaakt door Cleanfors en ook een betrokken bewoner komt regelmatig zwerfvuil opruimen. En wat ook heel belangrijk is zijn de brugwachters want die zijn altijd keurig op tijd en immer opgewekt bij het openen van zowel de Kwekersbrug als de Koppelbrug.

Maar, last but not least, is er ook nog ‘Het comfortabel genieten op het water’ met de sloepen van Mark Lijffijt en zijn bedrijfje ‘Aan het Roer’. Een aanwinst voor onze haven en zeker de moeite waard om eens zo’n sloep te huren en zo onze prachtrivier eens vanaf het water te bekijken.

Lijffijt is ook lyrisch over de haven waar soms om zijn vier bootjes wordt gevochten. Helaas heeft hij een keer een jonge zwerver aangetroffen die lag te slapen in een van zijn sloepjes maar hij had niks vernield en ging zonder protest met de ingeschakelde agenten mee.

En die dooie duif die op een dag tussen het eendenkroos dreef is keurig door een medewerker van Cleanfors uit het water geschept.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie