Geen excessen in declaraties college

1 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Naar aanleiding van dit onderzoek gaat de minister spreken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters. Amersfoort wacht op de uitkomst. Men denkt dat de regels onvoldoende helder zijn. Met nieuwe duidelijke afspraken moet voor iedereen begrijpelijk zijn wat wel en wat niet gedeclareerd mag worden.

AMERSFOORT - RTL heeft vorige week een onderzoek naar buiten gebracht, waaruit blijkt dat tachtig procent van de Nederlandse burgemeesters en wethouders ten onrechte kosten heeft gedeclareerd.

door Gerhard te Winkel

De gemeente Amersfoort heeft de declaraties van de collegeleden in de openbaarheid gebracht. Amersfoort heeft ook meegedaan aan het RTL onderzoek.

De Amersfoortse collegeleden declareren op grond van de regeling rechtspositie voor wethouders en burgemeesters. Er zijn de volgende kostencomponenten: representatie, vakliteratuur, contributies, lidmaatschappen (zoals voor het genootschap van burgemeesters), bureaukosten, zakelijke giften, fractiekosten, ontvangsten thuis en excursies.

De gemeente heeft sinds 2004 één dienstauto. Collegeleden nemen ook wel het openbaar vervoer. Soms wordt er voor een andere oplossing gekozen. Dan krijgt de gemeente een aanvullende rekening. In 2008 kostte het vervoer van collegeleden 45.925 euro.

Op de lijst van declaraties wordt alles nauwkeurig bijgehouden van een lunch van 10 euro tot parkeerabonnementen van 1.200 euro. De Amersfoortse collegeleden houden blijkbaar van de theatervoorstelling van de Ashton Brothers. Kaartjes voor deze shows worden twee keer opgevoerd en twee keer gaat het om bedragen van meer dan tweehonderd euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie