Basketbalmeisjes kampioen

24 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Tegenstander Black Eagles uit Rosmalen, bestaande uit een fysiek sterk team alsmede op technisch gebied zeer bekwame speelsters, maakte het de meiden uit Eemland in het eerste kwart van de wedstrijd erg moeilijk. Hoewel de twee openingsscores in die eerste fase van de wedstrijd weliswaar voor het Eemland team waren, kwamen de meisjes uit Rosmalen erg sterk terug. Zij wisten telkenmale de snelle breaks van de Eemlandse meiden te onderbreken door de outlet pass fanatiek uit te schakelen. Daarnaast toonde Rosmalen degelijk aanvalsspel, waarbij geduld en goed positiespel de boventoon voerden. Daar tegenover stond de individuele klasse van Eemland. Maar door de spanning en het scherp verdedigen van de Black Eagles zocht Eemland teveel de mogelijkheid van het schot, waarbij te weinig de weg naar de basket werd gezocht. Tevens kwam het snelle passwerk en de insnijdende speelster niet geheel uit de verf. Mede door deze mindere factoren kwam Rosmalen zelfs op een voorsprong van drie punten en moesten er twee geweldige acties van Eemland speelster Ayca Kuran aan te pas komen om nog voor de pauze de achterstand om te buigen in een 17-16 voorsprong. Na het spelen van twee kwarten werd er tijdens de rust in de kleedkamer door de Eemland coaches Joost en Marit Knoop en Chantal Heinen aangegeven dat het zo niet door kon gaan en dat er met beleid en met het hoofd gebasketbald moest gaan worden om niet verder in de problemen te geraken. Die wijze woorden werden in het aansluitende derde kwart van de wedstrijd dan ook omgezet in daden en deden de Eemland meiden waar ze goed in waren; vol overgave en vol overtuiging werden nu wel alle wegen naar de vijandelijke basket gezocht wat dan ook in het nodige resultaat uitmondde. Onder aanvoering van Rosanna Zwaan werd er een voorsprong opgebouwd van 6 punten, waarbij genoemde speelster zich letterlijk en figuurlijk een weg baande door de Rosmalense verdediging. En dag goed voorbeeld goed doet volgen bleek ook nu weer. Ook de andere teammaatjes deden er een schepje bovenop en zochten voortdurend naar gaten in de verdediging met snelle en individuele acties. De overtuiging, rust en de goede passing kwamen terug in de aanval en verdedigend stond het bij Eemland als een huis. Toen ook Anouk Boom haar schot terug bleek terug te hebben was het hek van de dam. In het derde kwart van de wedstrijd plaatsten de meiden een demarrage van maar liefst 20-9 scores. Een gevoelige tik voor de Black Eagles die ze gedurende het verloop van de wedstrijd dan ook niet meer te boven kwamen. Met een eindstand van 57-37 mochten de meiden uit Amersfoort, Bunschoten en Nijkerk zich dan ook kampioen van Nederland noemen in de klasse tot 12 jaar.

Jongste jeugd pakt nationale titel AMERSFOORT - Voor het eerst in de geschiedenis van het dames basketbal in de regio Eemland, werd een team uit genoemde regio kampioen van Nederland. Dit team, bestaande uit speelsters van Crackerjacks, Shooters en Sparta Nijkerk, behaalde afgelopen zaterdag in het Topsportcentrum van Almere op meer dan overtuigende wijze de titel in de klasse onder 12 jaar.