Aanpak van jeugdwerkloosheid

3 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Om niet dezelfde fout te maken die landelijk werd gemaakt tijdens de economische crisis van de jaren 80, heeft de gemeente Amersfoort in opdracht van het Rijk een actieplan gelanceerd om de jeugdwerkloosheid in de regio aan te pakken. Het plan is opgesteld in samenwerking met UWV WERKbedrijf, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen uit de regio. Het plan moet er toe leiden dat jongeren langer naar school gaan en een intensievere begeleiding krijgen van school naar een leerbaan of reguliere baan.

In Amersfoort worden jongeren tot 27 jaar het zwaarst getroffen door de afnemende werkgelegenheid. In deze leeftijdsgroep heeft volgens wethouder Kruyt een aanzienlijke stijging in de werkloosheid plaatsgevonden. Dat is onder meer te zien aan het oplopende aantal jongeren dat ingeschreven staat bij het UWV-WERKbedrijf, een toenemend aantal jongeren met een bijstandsuitkering en een toename van het aantal jongeren dat moeilijker aan een leerbaan of stage kan komen. Amersfoort had per 1 mei 386 niet werkende werkzoekende jongeren, Leusden 41 en Woudenberg 29. ,,Voor de hele regio ligt de stijging hoger dan het landelijke gemiddelde", geeft Kruyt toe. ,,Maar dat komt omdat de werkloosheidscijfers al heel erg laag waren. Bij een lichte stijging is het stijging dan als snel heel hoog."

Ondanks de vooralsnog relatief lage werkloosheid onder jongeren, wordt de prioriteit nadrukkelijk wel op de bestrijding van de jeugdwerkloosheid gelegd. Kruyt: ,,In de jaren '80 hebben we geleerd dat veel jongeren die na hun schoolopleiding, geen baan vinden, daarna ook niet makkelijk meer aan de slag komen. Daarom willen we er nu in opdracht van het Rijk voor zorgen dat de jongeren of op school blijven of werken. We moeten ze niet thuis laten zitten en denken dat de markt zijn werk wel doet. Daarom ligt er nu een werkbaar en effectief plan zodat wij allemaal in actie kunnen komen."

De aanpak geld voor de regio Utrecht-Oost. Behalve Amersfoort doen onder meer de gemeenten Leusden en Woudenberg mee en verder de onderwijsinstellingen ROC ASA en ROC Midden Nederland, diverse werkgeversorganisaties en uitkerende instanties. De gemeente Amersfoort coördineert de uitvoering van het actieplan. Het rijk stelt Amersfoort 1 miljoen euro ter beschikking om de aanpak mogelijk te maken. In totaal komt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) 75 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen om de jeugdwerkloosheid in 30 regio's te bestrijden.

Doel is enerzijds te voorkomen dat jongeren vroegtijdig hun school verlaten en anderzijds ervoor te zorgen dat het aantal jongeren met een goede startkwalificatie toeneemt. Door verder te leren of trainingen te volgen maken jongeren meer kans op de arbeidsmarkt.

Omdat samenwerking tussen werkgevers en onderwijsinstellingen daarbij onmisbaar is, komen er volgens Kruyt extra mensen om leerlingen beter te begeleiden tijdens hun stage. Ook zijn er regelingen en subsidies om werkgevers financieel tegemoet te komen als zij een jongere in dienst nemen. Zo wordt een voucher ingesteld van 1250 euro per kwartaal. In totaal komen er 100 vouchers die bedoeld zijn voor bedrijven die moeilijk plaatsbare werkloze jongeren in dienst nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie