Slechtzienden doen mee aan kidsrun

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Omdat hij zelf al enige tijd een blinde hardloper begeleidt, kwam Altis-trainer Franz van Barneveld op het idee ook blinde en slechtziende kinderen te begeleiden tijdens het grootse hardloopfestijn dat Amersfoort op 14 juni te wachten staat. Hij benaderde een half jaar gelden Bartimeus in Zeist, een instituut dat onder meer onderwijs verzorgt aan kinderen met een visuele beperking. Hij kwam zo in contact met vakleerkracht bewegingsonderwijs Renske Musch, die gelijk enthousiast was. ,,Ik vond het een hartstikke leuk idee en nodigde hem uit voor een aantal clinics aan twee klassen”, vertelt ze. ,,Uiteindelijk waren er vier leerlingen die mee wilden en ook van hun ouders mee mochten doen: Bram (10), Damy (9) en de broertjes Mwamba en Gedeon.”

AMERSFOORT - Meedoen aan hardloopwedstrijden lijkt niet echt weggelegd te zijn voor blinde en slechtziende kinderen. Met die veronderstelling maken enkele leden van de Amersfoortse atletiekvereniging korte metten. Zij zullen komende zondag tijdens de Marathon van Amersfoort vier visueel gehandicapte leerlingen van Bartimeus begeleiden tijdens de kidsrun.

door André van der Velde

Musch is blij is dat de leerlingen deze ervaring kunnen opdoen. ,,Dat ze mee kunnen doen aan dezelfde wedstrijd als ziende kinderen is een heel goede ervaring voor hen. Nu moeten ze meekomen in de ziende wereld. Maar”, vervolgt ze, ,,het vergt ook veel van hun begeleiders. Blinden zien geen bochten, geen zijwegen, geen heuveltjes. Zij moeten volledig kunnen vertrouwen op hun begeleiders. Die mogen geen fouten maken. Want als je vergeet een heuveltje door te geven en die struikelt vervolgens, dan is het vertrouwen meteen weg.”

De vier jonge atleten hebben inmiddels al enkele trainingen gehad en zijn goed voorbereid op de wedstrijd. Afgelopen vrijdag werd op het sportterrein van Bartimeus geoefend met de begeleiders. Die generale repetitie verliep goed. Franz van Barneveld zal zondag Bram begeleiden, de enige blinde van de vier. ,,Bram loopt altijd links van mij en we zijn zijn verbonden met een touwtje, de anderen zullen hand in hand lopen. Het voordeel van een touw is dat je je eigen armbewegingen kunt maken.”

Het viertal is erg opgetogen over de naderende wedstrijd. ,,Mijn broertje van 6 zit op voetbal, dus ik dacht ik ga net als hem ook sporten. Dan kunnen we samen lekker de benen strekken”, vertelt Bram. Damy verheugt zich op de wedstrijd. ,,Ik houd erg veel van sport: heb surfen gedaan en aan voetbal en ik houd van rennen”, vertelt ze enthousiast. ,,Maar ik heb nog nooit aan een hardloopwedstrijd meegedaan, ik hoop dat het goed gaat.” Gedeon en Mwamba zijn echte sportievelingen. ,,Zij beloven Franz nog een stevige wedstrijd. ,,Ik heb al een wedstrijdje tegen hem gelopen en heb toen gewonnen”, vertelt hij met een brede lach. ,,Hij is bang dat als wij fit zijn, hij ons niet bij kan houden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie