Allemaal Amersfoorts laat stad bruisen

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens Allemaal Amersfoorts kunnen bezoekers volop genieten van kunst en cultuur, muziek en theater en historie. ,,Veel Amersfoorters wonen hier met heel veel plezier, maar kennen de stad eigenlijk niet of nauwelijks. Het programma van Allemaal Amersfoorts kan daarin verandering brengen. Het is zo breed, dat er voor ieder wat wils is, van cultuur tot levende historie”, aldus wethouder Boeve. Hij hoopt dat het programma nog meer ambassadeurs van de stad oplevert. ,,We zijn een heel leuke stad, ook voor mensen elders in het land.”

door André van der Velde

Familiedagen

Wie de opzet bekend voorkomt, maar de naam niet, hoeft niet aan zichzelf te twijfelen. De eerste vier edities vonden plaats onder de naam Familiedagen. ,,Op zich een prima term”, aldus Boeve, ,,maar die dekte de lading niet. De naam riep associaties op met de Libelle Zomerweek of zoiets. Maar het gaat niet om families, de nieuwe naam geeft heel goed weer wat het wel is: het is Allemaal Amersfoorts wat we laten zien.”

Doe-dag

Het programma-aanbod is dit jaar ook nog eens extra bijzonder. ,,Allemaal Amersfoort bestaat uit twee totaal verschillende dagen”, licht Joost Gruijters toe. ,,Zaterdag is echt een ‘doe dag’ met onder meer workshops chocolade maken door Joey Mercuur, een schildercursus voor jong en oud, workshops djembé spelen, de open dag bij de brandweer met tal van demonstraties en de grote kunstmarkt langs het Spui met werken van cursisten van Scholen in de Kunst”, somt hij een klein deel van het programma op. ,,Is zaterdag meer voor de actieven, zondag staat in het teken van de historie. Dat is anders dan de andere jaren, maar het wordt een heel brede dag voor iedereen”, belooft Gruijters.

Levende Historie

Zo is er vanaf 10.00 uur een historisch kampement bij de Koppelpoort, waar soldaten, boeven en wilde wieven de dienst uitmaken. Vanaf 13.00 uur vindt in samenwerking met Levende Historie de Bartholomeusmarkt plaats, die de Hof zal onderdompelen in Middeleeuwse geuren en kleuren. ,,Daar ben ik erg benieuwd naar”, vertelt Boeve, ,,en naar de komst van de meer dan vijftig historische vorsten en vorstinnen die ‘s middags Amersfoort zullen feliciteren en op de Lieve Vrouwekerkhof hun kostuums zullen showen op een catwalk.”

Zaterdag ligt het accent ook voor Boeve op het actieve. ,,Ik houd erg van tuinieren, dus de Open tuinendag is helemaal aan mij besteed. Ik hoop een paar prachtige binnenstadstuinen te bezichtigen. Dat is echt mijn ding, maar het programma biedt zo ongelooflijk veel dat iedereen er het zijne uit kan pakken.”

Cultuur

Tijdens Allemaal Amersfoorts vinden ook enkele bijzondere concerten plaats. Zo is er vrijdagavond en zaterdag- en zondagmiddag het traditionele Havikconcert. En op Landgoed Stoutenburg speelt vrijdagavond het orkest van Scholen in de Kunst filmmuziek (Stoutenburgerlaan 5). Verder vindt zondagmiddag de maandelijkse Kunstkijkroute in de binnenstad plaats.

Gruijters en Boeve roepen alle Amersfoorters op om mee te doen aan Allemaal Amersfoorts. ,,En het is helemaal mooi als ze zondag gekostumeerd naar de binnenstad gaan. Iedereen is echt van harte welkom”, benadrukt Gruijters. ,,Je valt dan niet uit de toon, sterker nog, je valt dan niet eens op. Iedereen zal zich geregeld in 1600 wanen.”

De organisatie staat helemaal op poten en het beloven twee prachtige dagen te worden. Gruijters: ,,Alleen een beetje mooi weer zou leuk zijn.”

uMeer informatie over het programma is te vinden op www.amersfoort.nl/allemaalamersfoorts. Het programmaboekje is verkrijgbaar bij onder mee de Informatiewinkel, de bibliotheek en de VVV.

AMERSFOORT - Wat heeft Amersfoort allemaal te bieden op het gebied van vrijetijdsbestedingen? Wie dat wil letterlijk wil ontdekken en in één klap een totaaloverzicht wil hebben, kan in het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 juni het hart ophalen in de binnenstad. Daar presenteren zich tal van Amersfoortse verenigingen, instanties én bewoners. Het aanbod is enorm en alsof dat niet voldoende is, wordt de binnenstad zondag speciaal in het kader van Amersfoort 750 één groot historisch decor. Wethouder Gert Boeve en organisator Joost Gruijters zijn trots op het programma van Allemaal Amersfoorts.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie