Parken dag lang in het middelpunt

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De Dag van het Park vindt plaats in Park Randenbroek, het Waterwingebied, Park Schothorst, Birkhoven en het Brouwersplantsoen. ,,Amersfoort is een groene stad met veel bijzondere parken”, licht Van Daalen de deelname toe. ,,Ze vormen als het ware een gezamenlijke tuin, waar iedereen kan genieten van de natuur, rust en cultuur en kunst, maar natuurlijk ook van sport en spel. De Dag van het Park brengt dat allemaal extra onder de aandacht.”

Veel activiteiten tijdens de Dag van het Park AMERSFOORT - Voor de tweede keer doet Amersfoort mee aan de Dag van het Park. In vijf parken vinden zondag 7 juni allerlei activiteiten plaats, zo zijn er tal van verhalenvertellers, akoestische muzikanten en poppenkastspelers. Natuurlijk maakt de schaapskudde ook haar opwachting. Wethouder Hans Van Daalen (Stedelijk Beheer) haakt met plezier aan bij het initiatief van de ANWB. ,,Als er even iets bijzonders in de parken gebeurt, zie je weer het bijzondere ervan.”

door André van der Velde

Volgens Van Daalen is die extra aandacht welkom. ,,Ik heb bijvoorbeeld weleens mensen gesproken die al jarenlang in Amersfoort wonen, en nu pas weten dat er een Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) is in Park Schothorst. De Dag van het Park kan ook aan een grotere bekendheid daarvan bijdragen.”

Aan de landelijke ‘Dag’ doen ruim 40 gemeenten mee. De meeste gemeenten vierden het groene evenement trouwens afgelopen zondag, maar Amersfoort organiseert het een week later. Zo sluit het aan bij het verjaardagsfeest van Amersfoort dat ook in de parken wordt gevierd. Theaterfestival De Parade bijvoorbeeld is tussen 4 en 14 juni te beleven in het Brouwersplantsoen. En het Vliegend Festival doet 7 juni het Waterwingebied aan met tal van muzikanten en theatermakers.

Alle parken bruisen 7 juni van de activiteiten. Van Daalen zelf is erg nieuwsgierig naar Circus Amersfoort dat meerdere voorstellingen en workshops zal geven in Park Randenbroek. In Park Schothorst vertelt Abe de Verteller een spannend bomenverhaal, hebben de vikingen zich weer even gevestigd op het Middeleeuwse erf en kunnen nieuwsgierigen in de sterrenwacht speuren naar zonnevlekken. In het Waterwingebied is een beeldenroute te volgen van negen Amersfoortse kunstenaars. Ook is er een - middeleeuwse - goochelaar en geeft de schaapsherder een demonstratie schaapscheren. In Bos Birkhoven vinden diverse excursies plaats. En in het Openlucht Theater vertelt Pagée een verhaal van Annie MG Schmidt. In Brouwersplantsoen tenslotte, zijn allerlei voorstellingen te zien van De Parade.

Ook is er een bomenwandeling door het Zocherplantsoen. Aan de hand van een boekje kunnen wandelaars allerlei bijzonderheden over die bomen te weten komen. Een favoriet van Van Daalen: ,,Je fietst bij wijze van spreken dagelijks langs een bepaalde boom, zonder dat die je echt opvalt. Door zo’n boekje zie je ineens een echte boom staan.”

u Zie ook www.amersfoort.nl/dagvanhetpark.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie