Aanpassing plannen Eemplein

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SOESTERKWARTIER - Het Eemplein krijgt geen dansgelegenheid, maar een amusementscentrum waarin amusementsbedrijf Krijco de twee speelautomatenhallen uit de binnenstad zal samenvoegen. Ook komen er minder parkeerplekken en minder woningen, dan aanvankelijk bedoeld. Dat blijkt uit de aangepaste plannen voor het Eemplein die de gemeente en projectontwikkelaar Multi Vastgoed woensdag presenteerden. Het bijstellen van het programma betekent voor de gemeente een verlies van ruim 3 miljoen euro.

door André van der Velde

,,Of het project aan een zijden draadje heeft gehangen? ja dat kun je wel zeggen", blikt wethouder Ruud Luchtenveld terug. ,,Vorig jaar zag Multi Vastgoed als gevolg van de teruglopende economie geen kans meer het project te realiseren zoals het ons voor ogen stond. De datum van de opstart is vervolgens een paar maal uitgesteld." Hij is dan ook erg blij dat inmiddels oplossingen gevonden zijn om het Eemplein alsnog te kunnen realiseren. ,,De plannen zijn op een paar onderdelen aangepast, maar al met al genomen doen ze niet onder voor de oorspronkelijke plannen. Het totale beeld van het Eemplein, zoals dat is ontworpen, blijft intact. En een aantal dingen is zelfs efficiënter. Zo wordt de parkeergarage slimmer ingericht en daarmee goedkoper."

De plannen voor het Eemplein behelzen een combinatie van woningen, winkels, cultuur en parkeren. De komst van een megabioscoop, een grote supermarkt en multimediawinkel moet een waardevolle aanvulling zijn op het bestaande historische stadscentrum. De culturele instellingen bibliotheek Eemland, archief Eemland, Scholen in de Kunst en Poppodium de Kelder vinden een nieuw onderkomen in het Eemhuis dat door de gemeente wordt gebouwd.

In het aangepaste plan komt meer ruimte voor winkels, doordat het leisure/fitnessgedeelte niet doorgaat. Voor detailhandel zijn volgens Luchtenveld betere vooruitzichten. Het gaat om een uitbreiding van 2600m2 winkeloppervlak ten opzichte van de oorspronkelijke 10.000m2

Een pijnpunt is volgens de wethouder wel dat de dansgelegenheid op het Eemplein definitief niet doorgaat. ,,Op deze plek lukt het niet. Dat is jammer, maar het sluit de komst van een discotheek elders in de stad niet uit."

Het aantal parkeerplaatsen is teruggebracht van 850 naar 750. ,,Dat is verantwoord omdat het bouwvolume is teruggebracht. Er komen nu 104 woningen, dat is 50 minder dan in de oorspronkelijke plannen", legt Luchtenveld uit. ,,Het aandeel huurwoningen is ook hoger, die liggen nu beter in de markt. Het gaat om 60 huurwoningen en 42 koopappartementen."

Door de aanpassingen in het plan en het kleiner aantal woningen dat wordt gerealiseerd zijn de opbrengsten voor de gemeente lager. Ten opzichte van het oorspronkelijke plan gaat het om een bedrag van ongeveer 3,3 miljoen euro, waarvan 6 ton renteverlies is. ,,Dat is een heel fors bedrag", erkent Luchtenveld, ,,maar dit is eenmalig. Het is ook een investering die je niet doet voor vijf of tien jaar, maar voor honderd jaar. En stel er was geen overeenstemming gekomen, dan kost dat ook veel geld. Dit is echt de beste deal voor Amersfoort."

De voorgestelde aanpassingen worden in juli ter peiling voorgelegd aan de gemeenteraad. Als die geen bezwaar heeft tegen de voorgestelde oplossingsrichting worden de aanpassingen samen met Multi verder uitgewerkt. Eind dit jaar moet dan de gemeenteraad over de aanpassingen oordelen. ,,Als het in december definitief is vastgesteld kan er volgend jaar begonnen worden met de gefaseerde bouw. De bouw van de woningen moet dan in 2012 starten."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie