Het Verjaardagsfeest van 4 t/m 14 juni

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Parade

BINNENSTAD - Het Verjaardagsfeest is een omvangrijk evenement dat volledig in het teken van Amersfoort 750 staat. Speciaal voor de verjaardag van de stad wist het Verjaardagsfeest eenmalig de Parade naar Amersfoort te halen. Maar het Verjaardagsfeest bevat meer. Denk aan het Vliegend Festival, het Toko Borra en nog veel meer bijzondere activiteiten. Het evenement heeft dagelijks eenzelfde programma dat loopt vanaf 15.00 uur. door Anke Henni

Speciaal voor de verjaardag van Amersfoort, komt de Parade eenmalig naar Amersfoort. Het reizend theaterfestival strijkt neer op het plantsoen tussen het Stadhuis en de Koppelpoort. Dat terrein wordt omgetoverd in een tijdelijke culturele straat met theatertenten, fonteintenten en een nostalgische zweefmolen. Ook culinaire piraten reizen mee met smakelijke eettentjes en gezellige terrassen. Voor jonge bezoekers is er iedere dag een uitgebreide Kinderparade met theater, film, dans en muziek. Kinderen kunnen ook knutselen, zweven in de zweefmolen of zelf poffertjes bakken.

Per dag zijn er tientallen voorstellingen, vaak speciaal voor de Parade gemaakt. Deze variëren van drie tot veertig minuten. Zo kan iedereen naar eigen smaak en behoefte een dag vol culturele verrassingen samenstellen. De Parade krijgt een echt Amersfoorts karakter. Naast de bekende Paradevoorstellingen van onder andere Carver, Leon Giesen/Monde Leone zullen ook Amersfoortse producties van Gerard Mosterd, d*Amor, ANYtime, Per Expressie en Franje hun opwachting maken.

Voor sommige voorstellingen wordt een toegangsprijs gevraagd. Kaarten kunnen in de voorverkoop woden gekocht bij Theater de Lieve Vrouw en op de dag zelf bij de centrale Paradekassa en bij de tentkassa’s.

Vliegend Festival

Het Vliegend Festival is een onderdeel van De Parade. De bonte stoet trekt tien dagen lang de wijken in om samen met de bewoners onvergetelijke feestjes te brouwen. Elke dag eindigt het Vliegend Festival rond 21.30 uur op het Lieve Vrouwekerkhof. Daar wordt het Mirakel van Amersfoort geopend, een grandioos spektakelstuk dat iedere avond start bij de Lieve Vrouwetoren en eindigt bij de Koppelpoort.

Mirakel van Amersfoort

Tijdens het Verjaardagsfeest wordt iedere dag afgesloten met een spectaculaire act die om 21.45 uur begint bij de Lieve Vrouwetoren. Dagelijks is daar om 22.15 uur een spectaculair vuurwerk te zien. Daarna gaat er een processie door binnenstad naar de Koppelpoort, waar om 22.30 uur een voorstelling in en om het water plaatsvindt. Uitzondering zijn de eerste en de laatste dag. Op 4 juni start het feest om 18.00 uur en op 14 juni is het feest om 19.00 uur afgelopen.

Echo’s

Echo’s is een onderdeel van het Vliegend Festival en bestaat uit vijf korte locatievoorstellingen. Het publiek zal in kleine groepjes een wandeling maken van ongeveer 10 minuten. Tijdens de wandeling hoort het publiek een tekst die gebaseerd is op historische gebeurtenissen in Amersfoort. Zo zullen bijvoorbeeld een gefrustreerde boer, een bezorgde burgemeester en een eenzame immigrant van zich laten horen.

Franje

Franje is kunstguerilla en plugt in bij bestaande festivals. Festival Franje is dit jaar ondergebracht op De Parade in Amersfoort. Café IK op het Paradeterrein staat een weekeinde lang in het teken van theater, muziek en kunstinstallaties, dans, literatuur en performances.

Fanje is er voor kunstenaars die zelf de verantwoordelijkheid nemen om hun werk aan publiek te tonen Franje toont producties waarin nieuwe dingen uitgeprobeerd worden, producties waarin de samenwerking tussen verschillende disciplines gezocht wordt, producties in een testfase, producties van de vrije geesten, conservatieve producties, controversiële producties.

Franje selecteert niet. Niet op kwaliteit, niet op opleidingsniveau, niet op discipline, niet op een thema. Iedereen die iets wil laten zien kan zich aanmelden en krijgt, voor zover de beschikbare locaties dat toestaan, een plek om dat te tonen. Franje regelt de locaties en de publiciteit, de rest is aan de maker. Makers spelen op hun eigen voorwaarden, en zijn zelf verantwoordelijk voor techniek, publiek en bepalen zelf of ze entree heffen of niet. Het publiek bepaalt wie succesvol blijkt en wie niet.

ANYtime

ANYtime is het festivalproject voor en door Amersfoorters en New Yorkers. ANYtime verbindt het 750-jarig bestaan van Amersfoort met het 400-jarig jubileumfeest van New York. ANYtime brengt Amersfoorters in contact met New Yorkers. ANYtime combineert verrassende geschiedenissen met hedendaagse en futuristische middelen. ANYtime omvat een uitwisselingsprogramma voor scholen en kunstenaars. ANYtime mondt uit in een synchroonspektakel, een groots feestelijk festival dat in juni tegelijkertijd in beide steden gehouden wordt.

Gipsy Road Show

Gipsy Road Show is een afgeleide van het International Gipsy Festival Tilburg. Het bestaat uit een mini-karavaan met enkele authentieke woonwagens, een mobiele crêperie, een barwagen, een kiosktent met expositievoorzieningen en een circustent met concertfaciliteiten. Het geheel is voorzien van passende aankleding, zoals een serie levensgrote portretfoto’s van Rogier Fokke, een expositie over sinti en roma in Nederland en natuurlijk dagelijks: hedendaagse live-sinti- en romamuziek. Onder andere de Basily Boys, Nomy Rosenberg Trio, Johnny en Mozes Rosenberg en de Paulus Schäfer Gipsyband zullen een optreden verzorgen.

De concerten beginnen iedere dag om 20.15 en 21.30 uur, behalve op zondag 7 juni: 15.00, 16.30 en 20.15 uur en zondag 14 juni: 15.00 en 16.30 uur. Kaartjes voor de concerten kunnen voor € 6,- ter plekke gekocht worden. Alle dagen is het mogelijk om een barbecuepakket te kopen en dat nuttigen in de prettige ambiance van de Gipsy Road Show.

Per Expressie

Per Expressie kraakt de Parade! Voor het 7,5-jarig bestaan van Stichting Per Expressie verhuist het Festival Per Expressie naar de Amersfoortse binnenstad. Vrijdagnacht 5 juni trekt Per Expressie met al haar materiaal en met veel bombarie door de stad op weg naar het Paradeterein. Na aankomst wordt het gebied overgenomen en vestigt Per Expressie zich 24 uur lang op het festivalterrein.

Na de coupe wordt ‘s nachts door een troep jonge gasten het kamp opgeslagen en het terrein omgetoverd tot Festival Per Expressie. De tenten worden bezet met groovy dj’s en vrouwen met gitaren en men wordt overdonderd door bliksemse breakdance, flitsende theateracts en expo.

Per Expressie nodigt iedereen op 6 juni vanaf 15.00 uur uit om de handen uit de mouwen te steken en mee te bouwen aan de PE-vesting en tegelijkertijd een glimp op te vangen van het overvolle multidiciplinaire programma dat mensen van Per Expressie gewend zijn. Bliksemse Boembarie in de mix van muziek, beeldende kunst, theater, dans, film/videokunst, cabaret, fotografie en poëzie. Optredens van onder andere D.A.C, Diesel Disko, Only Seven Left, The Phoneys en de Bitchbenders.

Toko Borra

Toko Borra is een cultureel afhaalcentrum in samenwerking met de restaurants van de binnenstad. In de deelnemende restaurants in Amersfoort komen van 4 t/m 14 juni menukaarten te staan waarop verschillende acts (muziek, poëzie, theateracts, etc.) worden vermeld. Het publiek, maar ook de horecaondernemer, kan een act naar keuze bestellen door een speciaal telefoonnummer te bellen.

De gekozen act wordt per fietstaxi vervoerd door een vrijwilliger naar het desbetreffende restaurant en verzorgt ter plekke een kort optreden. De kosten van een act variëren en dienen direct te worden betaald.

Toko Borra is open van 18.00 tot 23.00 uur. Kijk voor een overzicht van de deelnemende restaurants op de website van Mobile Arts.

u Meer informatie over alle onderdelen van het Verjaardagsfeest en het programma is te vinden op www.mobilearts.nl en www.amersfoort750.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie