‘Binnenstad moet vitaler’

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De visie komt voort uit de opdracht van de gemeenteraad in 2007 om de mogelijkheden te onderzoeken voor verbetering van de economische structuur van de binnenstad. Wethouder Boeve die destijds als CDA-raadslid mede op het onderzoek had aangedrongen, is blij met het resultaat en het feit dat dat tot stand is gekomen in overleg met de ondernemers, pandeigenaren en bewoners van de binnenstad. ,,Nu ligt er een veelzijdig commitment met oog voor de veelzijdige belangen van de binnenstad”, zei hij tijdens de presentatie woensdag. ,,En we hebben er juist voor gekozen een breed document op te stellen, omdat de binnenstad iedereen raakt: het gaat om wonen, werken, horeca en openbare ruimten. Dit is misschien geen sexy stuk, maar wel een document dat gericht is op actie.”

Actieprogramma voor economisch sterker centrum AMERSFOORT - Er moet meer reuring in de binnenstad van Amersfoort komen, zodat bezoekers weer met volle boodschappentassen de stad verlaten. Met die wens vat wethouder Gert Boeve (Economische Zaken) de doelstelling van het actieprogramma ‘Visie Binnenstad’ samen, dat het centrum van Amersfoort nieuw elan moet geven.

door André van der Velde

De Visie Binnenstad moet als leidraad dienen om de binnenstad aantrekkelijk en vitaal te houden. Een van de twaalf voorstellen in de visie behelst het aantrekkelijker maken van de entrees van de Arnhemsestraat, de Utrechtsestraat en de Molenstraat/Hellestraat, zodat die meer uitnodigen om de stad in te gaan. Boeve: ,,Amersfoort is als een parel in zijn schelp. De historische binnenstad is prachtig maar onze stadsentrees zien er niet goed uit, ze zijn zo kleurloos. Ik kom bijvoorbeeld nog steeds mensen tegen die het Sint Jorisplein niet weten te vinden.” Hoe die veranderingen er uit moeten zien, moet nog nader worden ingevuld.

Een ander voorstel is om het bestaande kernwinkelgebied uit te breiden tot een zogeheten voorzieningenkern; een maatregel die het aantrekkelijker moet maken voor ondernemers met nieuwe concepten te komen. Dat zou nieuwe mogelijkheden kunnen bieden ‘sleetse plekken’ als Het Drakennest en Amicitia aan te pakken. Naar Amicitia bijvoorbeeld, de koopgoot tussen de Arnhemsestraat en Utrechtsestraat, wil het winkelend publiek maar niet toestromen. ,,Amicitia is niet van de grond gekomen, zoals vooraf bedacht”, stelt Boeve. ,,Je zou er wat meer dynamiek aan kunnen geven door de detailhandelsbestemming los te laten en vervolgens met de plannen en ideeën van ondernemers mee kunnen denken.” Boeve sluit daarom eerder voorgestelde concepten, zoals de realisatie van een discotheek of casino, op voorhand niet uit.

Rolf van As (ex-voorzitter Amersfoortse afdeling van de Horecabond) gaf Boeve een compliment voor de snelle en daadkrachtige aanpak en zei te hopen dat snel de volgende stappen worden gezet. Hij kreeg daarin bijval van Fons de Backer (voorzitter Vereniging van Eigenaren Binnenstad) en Robin Hensen (Ondernemers Binnenstad Amersfoort).

Eind juni zal de gemeenteraad zich over de Visie Binnenstad buigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie