Kwestie zendmachtiging weer naar bestuursrechter

19 mei 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De bestuursrechter gaat zich inhoudelijk buigen over de besluitvorming rond de toekenning van de zendmachtiging aan Omroep Amersfoort door het Commissariaat voor de Media.

door André van der Velde

De Amersfoortse gemeenteraad besloot dinsdag dat de gemeente in beroep moet gaan tegen de ,,krakkemikkige" motivatie van het Commissariaat om een advies van de raad naast zich neer te leggen. Er was een meerderheid van 24 tegen 11. PvdA en CU stemden tegen.

De kwestie rond de zendmachtiging speelt al sinds de zomer van 2006 en is al eerder voor de bestuursrechter en vervolgens de Raad van State geweest. Aanleiding voor de gerechtelijke procedures was dat het Commissariaat

zonder goede onderbouwing het advies van de Amersfoortse gemeenteraad naast zich neer had gelegd de zendmachtiging toe te kennen aan RTV Eemstad en niet aan Omroep Amersfoort. ,,Volgens het Commissariaat waren de bezwaren van Amersfoort niet ontvankelijk, omdat de gemeenteraad geen belanghebbende zou zijn", aldus VVD-raadslid Koos Voogt. ,,We tekenden als raad daartegen bezwaar aan bij de bestuursrechter en omdat die het met het Commissariaat eens was, stapten we naar de Raad van State. Die stelde dat we wel degelijk belanghebbenden zijn en besloot dat het Commissariaat daarom een nieuw besluit moest nemen." Dat gebeurde in de ogen van de Amersfoortse raad echter niet adequaat, aldus Voogt. ,,Het Commissariaat stelde inhoudelijk toch de juiste beslissing te hebben genomen. Maar als raad vinden we de beslissing zo slecht onderbouwd, dat we daarmee geen genoegen kunnen nemen."

Het verschil met de vorige gang naar de bestuursrechter is volgens Voogt dat het nu gaat om de inhoud van de beslissing. ,,De raad is nu immers belanghebbende. En als de bestuursrechter stelt dat het Commissariaat wel de juiste beslissing heeft genomen, dan zal de gemeente moeten overwegen opnieuw naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State te gaan."

Voogt stelt dat het de raad er vooral om gaat om de procedures helder te hebben. ,,Medio 2011 moeten de gemeenteraad advies uitbrengen voor de volgende zendmachtiging die dan weer voor 5 jaar wordt verleend. Door de procedures van nu wil de raad weten waar hij dan staat."

Voorafgaand aan het raadsdebat had Omroep Amersfoort-voorzitter Ben Groenendijk per brief de raadsleden dringend verzocht niet opnieuw in beroep te gaan. ,,Het maakt meer kapot dan u denkt", schrijft hij. Groenendijk stelt weliswaar te snappen dat de raadsleden ontevreden zijn met de uitspraak van het Commissariaat, maar wijst erop dat de Omroep forse schade zou kunnen oplopen. ,,Opnieuw zullen onze klanten zeggen of denken: die club is te omstreden, daar ga ik maar niet adverteren. Opnieuw zullen potentiële partners zeggen of denken: even afwachten voordat ik mij bind aan deze omroep. Opnieuw herleeft het debat in de pers, op weblogs en op andere podia."

Voogt ontkent met nadruk dat er sprake is van een actie tegen Omroep Amersfoort. ,,Integendeel", stelt hij. ,,De raad heeft medio vorig jaar de lokale omroep een hogere subsidie en een flink bedrag voor investeringen toegekend met het doel de continuïteit van de uitzendingen te waarborgen. De raad moet het vrij staan op te treden tegen onwelgevallige, slecht gemotiveerde besluiten van het Mediacommissariaat. En dat doet de raad dan ook consequent."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie