Bijzondere ontmoeting in Park Schothorst

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SCHOTHORST - Ravelijnbewoner Marcel Scholten stond dinsdagochtend vroeg plotseling oog in oog met een ree in Park Schothorst . Een onverwachte en bijzondere ontmoeting, vertelt hij. ,,Ik woon aan de dekzandrug en wandel geregeld door het bos, zo ook vanochtend rond een uur of zeven. Toen ik de ree zag, ben ik gelijk naar huis gerend om mijn fotocamera te halen." Eenmaal terug, maakte hij enkele prachtige foto's van het dier. ,,Hij liet zich makkelijk volgen en op een gegeven moment kwam hij zelfs naar mij toe en stond hij op een meter of zes van mij af. Dat was echt heel bijzonder."

Volgens Scholten is het toeval dat het dier in Park Schothorst verzeild is geraakt. ,,Reeën komen hier al lang niet meer voor. Die zijn met de bouw van de nieuwbouwwijken weggetrokken. Ik denk dat deze echt verdwaald is, maar kennelijk heeft het bos nog voldoende aantrekkingskracht voor wild. Dit bewijst dat het een heel bijzonder natuurgebied is, nog wel", aldus Scholten die lid is van de actiegroep 'Stop Herrie Stadspark Schothorst', die zich onder meer keert tegen de toename van het aantal luidruchtige festivals op de dekzandrug.

Waar het dier vandaan komt, is gissen. ,,Waarschijnlijk komt hij uit Hoogland-West. Daar zie je nog weleens reeën rondlopen. Hij heeft dus de Bunschoterstraat overgestoken", aldus Scholten. Beheerder Rob Hemmelder van het Centrum voor Natuur - en Milieu Educatie en het landgoed Schothorst vermoedt daarentegen dat het dier afkomstig is uit het gebied waar het nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd. ,,Daar huizen meerdere reeën. Mogelijk is deze reebok verjaagd door jongere dieren."

Ook Hemmelder spreekt ook van een verrassende waarneming. ,,Het is heel bijzonder dat er een ree is in Park Schothorst. De laatste reeën waren hier rond 1990. Toen zij het gebied verlieten, ontstond nog een hele toestand omdat ze richting de binnenstad gingen.Toen kwam één van hen nog in de gracht terecht."

Scholten maakt zich zorgen over de reebok. ,,Waar moet het dier nu naar toe? Het bos wordt overdag aardig bezocht, ook door mensen met honden. En komend weekend vindt hier het Highlands Festival plaats Als het dier dan niet al weg is, dan raakt hij denk ik in paniek en is de kans groot dat hij de verkeerde kant opgaat."

Beheerder Hemmelder sluit zich daarbij aan. ,,Reeën hebben rust nodig en dat is hier niet mogelijk. Deze reebok hoort hier niet meer thuishoort en ik hoop dat het 's avonds weer teruggaat naar het buitengebeid. De kans is groot dat hij hier wordt opgejaagd en in paniek raakt."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie