‘Highlands wordt een heerlijk festival’

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Het is behoorlijk hectisch op het Highlandshoofdkwartier aan de Xenonweg, zo vlak voor het festival zit Jan van Kleef er echter nog vrij rustig bij. Er moet nog heel veel gebeuren om het ambitieuze Highlandsproject over een paar dagen vlekkeloos te laten verlopen, maar Jan kan voor dit festival bogen op de ervaring die hij heeft opgebouwd met zijn jarenlange betrokkenheid bij onder meer het Oerolfestival op Terschelling, het reizende theaterfestival de Parade en het Utrechtse Festival aan de Werf. Daarnaast behoren Amersfoorters als tentenbouwer Hans Brandwacht, geluidstechnicus Rob Acket en horecaondernemer André van Gelderen (Zandfoort aan de Eem) tot de specialisten die een belangrijke rol vervullen op het festival.. Jan van Kleef kent ze al heel lang: ,,Ik woon sinds 1976 in Amersfoort, in dik dertig jaar bouw je natuurlijk een band op met de stad en met heel veel Amersfoorters.’’

AMERSFOORT - Zaterdag 16 mei is het eindelijk zover. Dan vindt het eerste Highlands Festival plaats. Een rij internationale toppers uit de blues(rock)wereld komt optreden in het Amersfoortse Stadspark Schothorst. Veel Amersfoorters zijn inmiddels actief om dit festival van de grond te krijgen. Festivalleider Jan van Kleef is de bindende factor. door Luuk Miedema en Cees van Weerd

Van Kleef kwam destijds naar Amersfoort voor zijn opleiding aan Middeloo, sociaal werk en inrichtingswerk. Vervolgens werkte hij als groepsleider op Zon & Schild en Zandbergen, regelmatig onderbroken door een sabbatical year voor bijvoorbeeld een wereldreis op de fiets. Inmiddels is hij al weer een kleine tien jaar zelfstandig ondernemer. Maar wat Van Kleef ook deed of doet, de ambitie is dezelfde gebleven. ,,Het blijft altijd om mensen gaan, wederzijds respect en oog voor nuance en detail. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, dan is mijn ambitie vervuld.”

Groot evenement

Dat is ook de mogelijkheid die hij bij het Highlands Festival ziet, zegt hij. ,,In potentie is Highlands een groot evenement, maar voorlopig is het een relatief kleinschalig festival en dat geeft de mogelijkheid om alles goed af te stemmen. Goede muziek, uitgekozen door bluesfijnproevers en bedoeld voor muziekliefhebbers, prima restaurantjes, goede koffie en een aangenaam verblijf voor de gasten, daar gaat het mij om. Ook hier gaat het om kwaliteit, detail en nuance, wat op deze schaal veel beter te realiseren is dan wanneer je hele grote aantallen mensen of commerciële doelen moet bedienen.”

Van Kleef realiseert zich echter ook dat niet iedereen staat te juichen bij zijn festival. Vooral de omgeving van het Stadspark niet. ,,Ik wil dat we er niet alleen voor de bezoekers, de optredende bands en de vrijwilligers een heerlijke dag van maken. We willen het ook voor de omwonenden zo goed mogelijk regelen. Ik woon zelf in de binnenstad en zie hoe iets feestelijks soms buiten zijn oevers kan treden. Dat is nooit iemands bedoeling, maar heel grote feesten hebben nu eenmaal hun eigen dynamiek. Natuurlijk kan je dronkenschap, wildplassen en herrie verwachten als je in de binnenstad woont, maar aangenaam wordt het natuurlijk nooit.”

Overlast

Met een goed verkeers- en parkeerplan, met hekken om het festivalterrein en strakke beveiliging daarbinnen en daarbuiten heeft de organisatie van Highlands flink grip op eventuele overlast, meent Van Kleef. ,,Daarnaast is er onder leiding van geluidsexpert Rob Acket een uitstekend geluidsplan gemaakt. Het geluid vlak voor het podium is uitstekend, terwijl op de terrassen op het festivalterrein mensen gewoon met elkaar kunnen praten. Van grote overlast voor omwonenden zal geen sprake zijn. Ik hoop vooraf iets van hun ongerustheid weg te kunnen nemen en achteraf wil ik ook bij omwonenden tevreden gezichten zien.”

Het komt er vooral op aan het Highlands Festival zorgvuldig op te bouwen, .stelt Van Kleef. ,,We willen dit jaar een lijn uitzetten waar we de komende jaren op voort kunnen borduren. Natuurlijk zullen we nog wat kinderziektes tegenkomen, maar door zorgvuldig te kiezen en nauwkeurig te werken, mogen we echt meteen al een prachtig festival verwachten. Neem nou de theateracts. Die hebben we ingehuurd om de festivalgangers vrolijk te onderhouden als de bands aan het ombouwen zijn. We werken met voornamelijk Amersfoortse groepen, die we goed kennen en waarvan we weten dat zij stuk voor stuk een belangrijke aanvulling zullen zijn op de festivalsfeer.”

Randgebeuren

Die opbouw voor de toekomst wil Van Kleef ook graag terug zien in het randgebeuren van het festival. ,,Alles wat we doen heeft consequenties, we willen daar zoveel mogelijk verantwoordelijkheid voor nemen. Een vlotte toestroom van bezoekers, zorg voor het terrein tijdens en na het festival, een goede afvalverwerking en het schoon opleveren, dat zijn allemaal zaken die voor mij maken of het festival geslaagd is of niet. Natuurlijk moet je soms water bij de wijn doen. Ik zou bijvoorbeeld liever niet met plastic bekers werken, maar vanwege de veiligheid mogen we nu eenmaal geen glas gebruiken.”

De optelsom van allerlei functies die Van Kleef tot nu toe heeft vervuld, kent zijn uitkomst in waar hij nu als festivalleider zo goed in is.

,,Ik heb jaren met jongeren gewerkt. Momenteel werk ik als adviseur voor de gemeenten Barneveld en Ede op het gebied van alcoholbeleid in de jongerendrankketen en al sinds 1995 ben ik actief op festivals. Ik ben begonnen als vrijwilliger bij Oerol, daar haalde ik de flappen van 100 gulden uit de verschillende kassen en stopte daar dubbeltjes en kwartjes voor terug.

Op Terschelling krijg je dan meteen een bijnaam: ‘Jan Cent’. Zo heet ik daar nog steeds, ondanks het feit dat ik nu over de ‘natte horeca’ ga, de drank dus. Daarnaast werk ik op het financiële kantoor van de Parade. Verder ben ik een paar jaar campingbaas op Lowlands geweest en momenteel ben ik horecacoördinator op Festival aan de Werf in Utrecht.

Ik heb overal dingen opgepikt en hier en daar ook gezien hoe dingen anders moeten. Dan bedoel ik vooral details, nuances die ik nu en in de komende jaren ook op het Highlands Festival verder kan uitwerken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie