Wethouder Boeve deelt certificaten uit

13 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Home-Start biedt preventieve opvoedingsondersteuning aan ouders met jonge kinderen. De ondersteuning wordt gegeven door vrijwilligers, die allemaal een training hebben gevolgd, zodat zij professioneel te werk kunnen gaan. De vrijwilligers bezoeken wekelijks op vriendschappelijke basis ‘hun’ gezin. De vrijwilligers komen dan ook niet als hulpverlener in het gezin, maar als gelijkwaardig individu. ,,Dat maakt ondersteuning door Home-Start laagdrempelig”, legt coördinator Margo Mulder uit.

Home-Start vrijwilligsters kunnen beginnen LIENDERT - Wethouder Boeve (CDA) heeft donderdagochtend certificaten uitgereikt aan nieuwe vrijwilligsters van Home-Start Amersfoort. Zes dames kregen hun certificaat uit handen van de wethouder.

door Anke Henni

Een van de belangrijkste doelen van de ondersteuning van Home-Start is voorkomen dat alledaagse problemen grote problemen worden. ,,Wij bieden preventieve ondersteuning, zodat gezinnen niet zodanig in de problemen raken dat Bureau Jeugdzorg eraan te pas moet komen”, vertelt Margo Mulder. ,,Eigenlijk is ons werk te vergelijken met ‘burenhulp’, maar dan getraind en begeleid door een beroepskracht.”

Gert Boeve, wethouder van Jeugd en Welzijn, vindt Home-Start een erg leuk project. ,,Het mooiste eraan vind ik dat Home-Start geen rol in het gezin overneemt, maar het gezin op weg helpt door te luisteren en er te zijn. Het gezin moet uiteindelijk weer zelfredzamer worden. Dat vind ik een goede insteek.” Boeve vindt het goed dat de ouders centraal staan bij Home-Start. ,,De ouders geven zelf aan welke steun zij wensen. Home-Start gaat dus uit van vragen van de ouders.”

Len is al twee jaar vrijwilliger bij Home-Start en is nu actief bij haar derde gezin. ,,Het is geweldig dat je zoveel voor een gezin kunt betekenen, maar ik krijg er zelf ook veel voor terug. Ze zijn zo dankbaar.” Dat de vrijwilligers zelf ook veel voor hun werk terug krijgen, is erg belangrijk volgens Margo Mulder. ,,Dat brengt balans in het werk.”

Ondersteuning door Home-Start kan drie maanden tot twee jaar duren. ,,We komen gemiddeld negen tot tien maanden in een gezin. Daarna kan het gezin zelf verder of helpen we het verder in een volgend traject”, aldus Mulder. Helaas hebben niet alle gezinnen genoeg aan de ondersteuning van Home-Start. ,,Maar dat geeft niet, want als wij een tijdje in huis zijn geweest, dan zijn ze gewend aan hulp van een ander. De stap naar professionele hulp is dan toch kleiner.” Mulder wil dan ook benadrukken dat Home-Start professionele hulp niet kan en wil vervangen. ,,Wij bieden preventieve ondersteuning, zodat gezinnen hopelijk geen professionele hulp nodig hebben.”

Na de feestelijke uitreiking van de certificaten, werd de Jip en Janneke champagne met een harde knal ontkurkt. Wethouder Boeve dronk met Margo Mulder en de nieuwe vrijwilligsters een theeglas met de bubbeldrank. Een van de vrijwilligsters tegen wethouder Boeve: ,,Jip en Janneke champagne uit een theeglas: zo ziet u meteen hoe laagdrempelig we zijn!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie