Acupunctuur maakt weerbaar

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Op een gegeven ogenblik werd hij geraakt door de Chinese geneeswijzen en in het bijzonder door de acupunctuur. ,,Als fysiotherapeut ben je altijd bezig aan het einde van de keten, je behandelt een probleem, niet de oorzaak. Bovendien ben je slechts met een klein deel van het lichaam in de weer.

AMERSFOORT - Acupunctuur geldt steeds meer als een aanvulling op de Westerse geneeskunde. Samen met homeopathie is acupunctuur de meest geaccepteerde vorm van aanvullende geneeskunde. Acupuncturist Bas van Dijk werkt vanaf 2003 in Amersfoort, zijn praktijk is pasgeleden verhuisd naar het centrum van de stad. Van huis uit is Van Dijk fysiotherapeut. Hij volgde een studie voor manueel therapie en orthopedische geneeskunde en doceerde fysiotherapie, anatomie en pathologie.

Bij acupunctuur kijk je naar de hele mens. Je zoekt de oorzaak en je behandeling strekt zich uit over het hele lichaam. Die compleetheid, dat sprak mij enorm aan en natuurlijk de Oosterse filosofie, die de balans tussen yin en Yang centraal stelt.”

,,Acupunctuur is al vierduizend jaar oud, sinds de jaren zeventig is het ook in de westerse wereld wijd verbreid. De gedachte achter de acupunctuur dat lichaam, geest en omgeving niet los te zien zijn van elkaar in gezondheid en in ziekte wint ook hier steeds meer terrein. Acupunctuur wordt dan ook meer en meer geaccepteerd als reguliere geneeswijze ook door westerse medici.

Mijn meeste verwijzingen krijg ik dan ook van medische specialisten. Er zijn ook steeds meer onderzoeken die acupunctuur als volwaardige geneeswijze meenemen. Bijvoorbeeld bij een onderzoek in het Duitse Ulm, dat toonde aan dat vrouwen die tijdens een ivf traject een acupunctuurbehandeling ondergaan een grotere kans op een zwangerschap hebben dan wanneer ze de acupunctuur achterwege laten.”

Behandelgebieden

,,Zo komen we meteen op de behandelgebieden van acupunctuur: pijnbestrijding, vruchtbaarheid, stoppen met roken en afvallen. In veel gevallen werk ik met de zogenaamde verblijfsnaalden. Dat zijn naalden die een tot twee weken blijven zitten, daar merk je niets van. Overigens moet je acupunctuur niet als een wondermiddel zien. Pijnklachten zijn goed op te lossen maar iemand die bij mij komt om af te vallen moet daar wel serieus mee bezig zijn. Van alleen een verblijfsnaald in je oor, val je niet af, een naald vermindert de eetlust, minder eten moet je echt nog zelf doen.”

u Praktijk voor acupunctuur Bas van Dijk, Hendrik van Viandenstraat 15, telefoon: 030 6703942, 06 11014978, website www.acupunctuurpraktijk.nu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie