Jazzfestival met topartiesten (+video)

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De jazzdriedaagse wordt vrijdagavond om 20.00 uur geopend op de Groenmarkt met optredens van achtereenvolgens Rita Reys & Trio Peter Beets, Ronnie Cuber & Trio Peter Beets en Eddie C. Jam Pack. Ook is vrijdagavond de kroegentocht in de cafés in de Amersfoortse binnenstad. Elk café heeft zijn eigen live optreden. Met als grootste namen Hans Dulfer in Curtis en topgitarist Dany Lademacher in Vyssotski.

AMERSFOORT - Komend weekend, op 8, 9 en 10 mei, wordt de 30e editie van het Amersfoort Jazzfestival gehouden. Het festival is in die jaren uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke jazzfestival van Nederland. In totaal zijn meer dan 400 musici gecontracteerd. Naast nationale topartiesten als Hans Dulfer, Boris, Saskia Laroo en Rita Reys zullen ook internationale grootheden als Madeline Bell en Ronnie Cuber acte de présence geven. Hoogtepunt is het optreden van Toots Thielemans op zaterdagavond in de Flint. Hij speelde ook al op de eerste editie van het festival.

Zaterdag is het vooral gezellig op de pleinen. Vanaf 12.00 uur zijn er op alle pleinen in de binnenstad, in de Langestraat, Achter de Arnhemse Poortwal, in De Observant en Theater De Lieve Vrouw doorlopend optredens. Tot een uur of twaalf ‘s nachts. De Nieuwe Galukken

De Nieuwe Galukken staan al 14 jaar op Amersfoort Jazz geprogrammeerd. Op zaterdagmiddag trekken zij door de binnenstad met hun karakteristieke ‘straattegeljazz’. De Nieuwe Galukken putten uit een rijk repertoire, dat varieert van Duke Ellington tot Cor Bakker.

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw staat om 20.30 uur op de Hof. Dit orkest begeleidt de Engelse zangeres Madeline Bell die op het festival een tribute brengt aan Ray Charles. In dit programma vertolken Bell en het orkest het werk van de blinde pianist en zanger Ray Charles (1930 - 2004). Madeline Bell heeft zelf een aantal keren met hem mogen samenwerken en weet zijn nummers als geen ander te vertolken. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw is het beste Bigband-orkest van Nederland. Het bestaat uit 18 spelers uit de Nederlandse eredivisie en staat onder leiding van de bezielde dirigent, arrangeur Henk Meutgeert. Het Orkest speelt jaarlijks meer dan vijftig concerten.

Oud-Idolswinnaar Boris treedt op vanaf 21.30 uur op het Lieve Vrouwekerkhof. Hans Dulfer sluit om 23.15 uur het festival af met een spetterend optreden op de Hof. Toots Thielemans is te vinden in de stadshal van De Flint van 20.15 - 21.30 uur. Toegang tot dit luisterconcert kost 10 euro.

Op zondag zijn er nog veel binnen- en buitenoptredens. In het kader van het 750-jarig bestaan van Amersfoort en het 30-jarig bestaan van Amersfoort Jazz festival, vindt Festival de Muzen plaats in Theater de Lieve Vrouw op zondag 10 mei. Dit evenement biedt plaats aan aanstormende talent, gevestigde orde en oude meesters. Van 12.00 tot 18.30 uur een gevarieerd programma met avontuurlijke jazz, world en jazzrock van de bovenste plank.

Na afloop van Rabobank Amersfoort Jazz, als alle concerten zijn afgelopen en de podia worden opgeruimd, opent restaurant Sober (Utrechtseweg 29-31) de deuren voor betrokkenen en publiek.Vanaf 17.30 uur.

u Zie ook www.keistadjazz.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie