‘Huizen eerst tijdje verhuren’

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De gemeente Amersfoort kiest hierbij voor de zogeheten Zwolse aanpak. In Zwolle bleek dit maatregelenpakket zeer succesvol te zijn. Het is in deze regio een samenwerkingsverband tussen de provincie, de stad Utrecht en de gemeenten Houten en Leusden.

Gemeente wil vertrouwen in woningmarkt vergroten AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort wil het vertrouwen van de huizenkopers in de markt vergroten. Bovendien wil ze het gemakkelijker maken een huis te kopen. Zo moet de huizenverkoop weer uit het slop komen.

door Gerhard te Winkel

Zowel Leusden als Amersfoort hebben grote nieuwbouwprojecten lopen. De verkoop van de nieuwe woningen laat ernstig te wensen over. Daarom zijn beide gemeenten er zeer bij gebaat de huizenverkoop weer op gang te brengen.

Startersleningen

Een van de maatregelen is de grenzen voor de startersleningen ruimer te maken. Zo wordt het voor starters gemakkelijker een huis te kopen. Wethouder Gert Boeve praat met diverse partners in de stad over de kredietverlening van de banken, die op dit moment zeer krap is. ,,We hebben ook contact met de banken’’, aldus Boeve.

Verder zijn er gesprekken geweest met partijen uit de vastgoedsector, zoals woningcorporaties, bouwbedrijven, makelaars en ontwikkelaars. Er is gekeken naar kansen om de woningverkoop weer op te krikken.

Ook wil de gemeente voor minder draagkrachtige mensen leningen voor duurzame maatregelen geven. Hiermee wordt de economie gestimuleerd, het is goed voor het milieu en verlaagt de woonlasten.

Vathorst

In Vathorst wil Amersfoort een aantal kavels uit gaan geven. In eerste instantie stonden die niet opgenomen in het woningbouwprogramma. Amersfoort verwacht dat kavels gemakkelijker verkocht zullen kunnen worden.

Een probleem voor ontwikkelaars is dat enkele banken de normen om krediet te krijgen om een project te kunnen bouwen, verhoogd hebben. Tot voor kort moesten 70 procent van de woningen verkocht zijn. Nu eist men 100 procent verkoop. Dat maakt het aanmerkelijk moeilijker om bouwprojecten op te starten.

Sommige gemeenten kopen dan maar zelf een gedeelte van de woningen op om de bouw te laten starten. ,,Dat gaan we dus niet doen’’, legde wethouder Jelle Hekman uit. ,,We hebben wel overleg met de woningcorporaties. Misschien kunnen die de woningen eerst een tijdje verhuurd worden.’’

De gemeente Amersfoort is overigens niet van plan de ontwikkelaars met geld te ondersteunen. Het gaat bij deze aanpak puur om het vertrouwen in de woningmarkt te vergroten.

Verkoopprijs bouwgrond

In Zwolle verlaagde men de verkoopprijs van de bouwgrond, omdat zo het veel goedkoper wordt om betaalbare huizen te bouwen. Ook dit is Amersfoort niet van plan. ,,Zwolle heeft veel grond in eigendom. Dan is het simpeler om de prijs te verlagen. Wij hebben veel minder grond in het bezit.’’

Voor bedrijven die goed bekend staan, wil Amersfoort de procedures versnellen. Zo geeft ze de woningbouw ook een impuls.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie