AMHC blijft in kampioensrace

6 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Twee tegenstanders uit de subtop (GCHC en Amstelveen) die zeker niet onderschat mogen worden, moeten nog door de nummer twee op de ranglijst verslagen worden om een serieuze kans op de titel in 1B te behouden. Lukt dat de brigade van Thé en Groningen, de huidige koploper, levert op de slotdag van de competitie één of meerdere punten tegen Qui Vive in dan is het kampioenschap voor AMHC een feit en promoveert de ploeg naar de overgangsklasse.

Hockeysters zitten koploper op de hielen AMERSFOORT - ,,Als wij nog twee keer winnen, dan worden we kampioen”, klonk het zondag overtuigend uit de mond van Hien Thé na de winst (3-1) van eersteklasser AMHC op Voordaan. ,,Dat is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan’’, voegde de realistische trainer van de Amersfoortse hockeyvrouwen er nog wel aan toe.

door Balt Gmelig

Zover is het echter nog lang niet. Ook Qui Vive is nog in de race voor de titel. Die ploeg verspeelde zondag twee kostbare punten in het duel tegen GCHC (1-1) waardoor Amersfoort een plaats op de ranglijst steeg.

Tegen Voordaan, de nummer vier op de ranglijst, kon AMHC alleen in de eerste helft overtuigen. Na zes minuten opende Britt Dorrestein de score. De oud-speelster van Soest haalde doeltreffend uit: 1-0. Een kwartier later volgde nummer twee. Anneloes Tervoert passeerde enkele verdedigers en maakte van de Voordaan-keepster ook een figurant: 2-0. De schutter zorgde ook voor de derde Amersfoortse treffer. Vlak voor rust kon Tervoert van dichtbij scoren: 3-0.

In de tweede helft probeerde Voordaan de druk op de thuisclub te verhogen. Laatste vrouw Eveline Hadewegg Scheffer ging meer op het middenveld acteren en dat leverde na een minuut of tien een doelpunt op. Anouk van Pelt profiteerde van slecht verdedigen in de Amersfoortse defensie: 3-1. Verder kwamen de gasten echter niet. ,,Amersfoort heeft verdiend gewonnen, omdat zij effectiever waren”, aldus Hadewegg Scheffer, de 28-jarige oud-speelster van AMHC.

AMHC - Push 3-2 (mannen)

De mannen van AMHC konden het waterveld ook met opgeheven hoofd verlaten. De wedstrijd leek veel op het voorgaande duel tussen AMHC en Voordaan. De thuisploeg was in het eerste bedrijf de meest gevaarlijke ploeg en kreeg ook de meeste kansen. Meer dan twee doelpunten leverde dat de formatie van trainer Peter Jonker niet op.

Pas na een minuut of 25 kon Philip Engelkens de nul van het scorebord afhalen. Net voor rust liet ook Rick Dijxhoorn zich gelden. Hij passeerde enkele verdedigers en verraste Push doelman Stefan Hendriks met een schijnbeweging: 2-0.

De tweede helft was een ander verhaal. Naarmate het duel vorderde, kregen de Amersfoorters het steeds moeilijker. Na de eerste treffer van Push, gescoord door Troy Sunderland, bracht Pieter Manden uit een strafcorner het verschil weer op twee doelpunten. Twee minuten later zorgde Jorgen Kwinkelenberg voor een spannende eindfase: 3-2.

,,Het was behoorlijk lastig”, moest Engelkens na afloop toegeven. ,,We hebben 50 minuten goed gespeeld. Gelukkig hebben we gewonnen en zijn we nu definitief vierde geworden.”