Luisteren naar slapende draken

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

Sofie, Najib en de drakoloog spelen een belangrijke rol in het boekje ‘Het geheim van de haspelnap’, dat geschreven werd door Karin Horst, Jolanda Oudijk en Annette Verspoor. Daarin belanden Sofie en Najib in een spannend avontuur dankzij een spreekbeurt die ze moeten houden over een historisch gebouw in de binnenstad van Amersfoort. Zij kiezen voor de Dieventoren. In de bibliotheek ontdekken zij tijdens het voorbereiden van de spreekbeurt een brief waarin wordt gesproken over een haspelnap. Ook krijgen zij te maken met de ontsnapte draak Dragana die los rondloopt in Amersfoort. Sir Edward Companjen helpt Sofie en Najib met het zoeken naar de ontsnapte draak Dragana. Maar hij is niet de enige die kan helpen. ,,Ook alle kinderen uit Amersfoort moeten helpen zoeken,” zegt Najib.

Tentoonstelling ‘1001 Draken’ geopend BERGKWARTIER - Sofie en Najib hebben woensdagmiddag de tentoonstelling ‘1001 Draken’ geopend in de bibliotheek op de Zonnehof. Dat deden zij samen met drakoloog Sir Edward Companjen. Ook kinderen die lid zijn van het ‘Gilde van de Haspelnap’, waren bij de opening aanwezig.

door Anke Henni

De tentoonstelling is een onderdeel van de activiteiten rondom het boekje. Het is een interactieve tentoonstelling, waarbij kinderen van alles mogen aanraken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld drakenhuiden voelen, het zwaard van Sint Joris aanraken en ook kunnen de kinderen luisteren naar het geluid van een slapende draak. Tijdens de opening konden de kinderen zelfs drakentranen proeven.

De 9-jarige Silva Westera was ook aanwezig bij de opening. Zij vertegenwoordigde haar school de Wonderboom, locatie Zeldertsedreef, als lid van de Gilde van de Haspelnap. ,,Door de juf werd ik gekozen als vertegenwoordiger van mijn locatie,” vertelt ze. ,,Ik mocht toen de boekjes uitdelen bij mij op school.” Silva heeft al een heel eind in het boekje gelezen, bovendien leest de juf regelmatig een stukje voor uit het boekje.

Bij het boekje horen opdrachten. Kinderen kunnen punten verdienen door die opdrachten te maken. ,,De eerste opdracht hebben de kinderen al moeten inleveren, maar ze kunnen het ook later doen,” legt schrijfster Karin Horst uit. ,,Als kinderen de opdracht te laat inleveren, krijgen ze wel minder punten, maar die punten kunnen ze weer bijverdienen door de opdracht extra goed uit te voeren.”

Een van de opdrachten is het zoeken naar drakensporen. Daarom gaf drakoloog Sir Edward Companjen in Park Schothorst een heuse cursus drakensporen zoeken. ,,Ik heb de kinderen tips gegeven over hoe ze moeten zoeken naar draken,” vertelt Sir Edward Companjen. ,,Draken laten zich namelijk niet zo snel in het openbaar zien. Daarom moet je extra goed zoeken naar sporen. De kinderen kunnen daarbij wel wat tips gebruiken.” Kinderen die in de stad drakensporen vinden, kunnen hun vondsten doorgeven op de website www.helpdragana.nl. Sofie en Najib zoeken zelf natuurlijk ook verder naar Dragana. Zij duiken dan ook regelmatig op in de stad. ,,Vrijdag waren we nog bij de burgemeester en zaterdag hebben we meegedaan aan de cursus drakensporen zoeken,” vertelt Sophie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie