Volop genieten bij Downey’s

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

Medewerkers Thijs, Marika, Arjan en Rogier beleefden 11 april een dag om nooit meer te vergeten. Dat geldt heel nadrukkelijk ook voor Anja Nieuwenhuis ,,Het was heel emotioneel”, zegt ze terugdenkend aan het openingsfeest. ,,We zouden eigenlijk anderhalf jaar geleden opengaan, maar dat ging niet door. Er is sinds die tijd heel veel gebeurd.”

Koffie- en theehuis aan de Zuidsingel AMERSFOORT - Met veel feestgedruis is Downey’s onlangs opengegaan. Niemand minder dan Willeke Alberti en Johnny de Mol verrichtten samen met wethouder Hans van Daalen de opening van het koffie- en theehuis/restaurant aan de Zuidsingel, dat wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Voor initiatiefneemster Anja Nieuwenhuis is daarmee definitief een droom uitgekomen. ,,Het was een lange adem hebben.”

door André van der Velde

Terwijl Marika met een stralende lach koffie met een huisgemaakte Downey, een smakelijke chocolademuffin, voor haar en haar gast neerzet, gaat Nieuwenhuis kort in op de voorgeschiedenis. Zij richtte Downey’s op om mensen met een verstandelijke beperking een volwaardige werkplek in de maatschappij te kunnen bieden. Als moeder van een jongen met het Downsyndroom, de 16-jarige Arjan, had ze gemerkt dat er te weinig werkplekken beschikbaar zijn die aansluiten bij hun mogelijkheden. Met Downey’s wilde ze daarin verandering brengen.

Maar de realisatie van haar droom leek af en toe een nachtmerrie. ,,De vestiging in de Arnhemsestraat ging in de zomer van 2007 niet door omdat woningcorporatie Portaal ervan afzag. En omdat een pand aan de Kamp te duur was, kwamen we via SRO hier uit. We konden dit pand voor een schappelijke prijs huren van Zinnig Beheer. Nadat het contract was getekend ontstond eind 2007 een crisis binnen het bestuur en kwam de verbouwing volledig stil te liggen. Er kwam een nieuw bestuur en dankzij echt heel veel sponsors en de enorme steun van SRO konden we in de zomer van 2008 weer aan de slag gaan.” Nadat de gemeentegarantie rond was en een ervaren bedrijfsleider was aangetrokken, Marco Gonkel, ging Downey’s eind januari ‘inofficieel’ open. ,,Op die manier konden de medewerkers een beetje wennen. En In de paar weken dat ze hier werken zijn ze echt enorm gegroeid.”

Dat is ook te zien aan de omgedwongen wijze waarop Marika met gasten omgaat. Een mevrouw wil van haar weten wat voor gebak ze bij de koffie kan krijgen. Marika neemt de dame aan de arm mee naar de vitrine, en nadat de keuze op kersentaart is gevallen, brengt ze haar weer geduldig terug naar haar tafeltje. ,,Gaat u maar weer lekker zitten, hoor.” Nieuwenhuis kijkt duidelijk genietend toe. ,,Dit is toch geweldig?”

Voor Nieuwenhuis is een droom uitgekomen, maar nu moet Downey’s zichzelf bewijzen. ,,We zijn hartstikke druk, het loopt enorm goed en binnenkort gaat nog een wens in vervulling. We hebben nog geen terrasje. Daarom is het hier vooral enorm druk als het pijpestelen regent. Maar”, vervolgt ze glimlachend, ,,straks is de Sint Jansstraat dicht, en dan is het wel mogelijk hier een mooi terrasje te hebben.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie