‘Wat is dit ontzettend gaaf!’

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Zo’n 115 jongens en meisjes van de protestants-christelijke Baptistengemeente Amersfoort (BGA) verzamelen zich deze zaterdag om 13.00 uur in de hal van een plaatselijke scholengemeenschap, waar ze worden opgewacht door zo’n dertig vrijwilligers en de professionele theatermakers van De Vliegende Speeldoos.

Kids samen met professionals 29op het toneel AMERSFOORT - ,,Wat is dit ontzettend gaaf!’’ Met deze enthousiaste reactie vatte één van de aanwezigen zaterdagavond treffend samen hoe het bezoek van jeugdtheatergroep De Vliegende Speeldoos aan Amersfoort werd ervaren. Gesteund door zeven professionele acteurs en een indrukwekkend vrijwilligersleger studeerden 115 kinderen in één middag een complete musical in. ‘s Avonds werd het resultaat getoond aan (groot)ouders en andere belangstellenden.

door Erik Roest

,,We willen op een nieuwe manier bijbelverhalen vertellen’’, vertelt woordvoerster Anneke Doest van de theatergroep. ,,Daarom betrekken we de kinderen actief bij de uitwerking van die vertellingen. Op deze manier hopen wij een dag te organiseren die een onuitwisbare indruk maakt.’’

Vlak na binnenkomst worden de jongens en meisjes getrakteerd op het eerste stuk van de voorstelling ‘Het Geschenk’. Het verhaal gaat over Naäman, een belangrijke Syrische generaal uit het Oude Testament. In het bijbelverhaal wordt deze melaatse veldheer geholpen door een klein meisje uit Israël, dat hem vertelt dat alleen de profeet Elisa -een knecht van God- hem kan genezen.

Al snel komen de acteurs op het podium erachter dat ze de musical nooit met z’n vijven kunnen voltooien. En dus wordt de hulp van de aanwezige kinderen ingeroepen. ,,Hebben jullie misschien zin om mee te spelen?’’

,,Ja’’, klinkt het vervolgens volmondig uit 115 kelen.

De kinderen, in leeftijd variërend van 4 tot 12 jaar, worden in zes groepen verdeeld, met tot de verbeelding sprekende namen als De Dienaren, De Lijfwachten, De Schapen, Het Water, De Slaven en De Rovers. Iedere groep studeert onder de bezielende leiding van een professional liedjes, dansjes en teksten in, terwijl er ook tijd is ingepland voor het in elkaar knutselen van bijpassende accessoires. Zo worden de rovers, die allemaal volgens voorschrift zwarte kleding van huis hebben meegenomen, uitgerust met capes en maskers. De Dienaren worden niet alleen wit geschminkt, maar dragen ook prachtige pruiken, die in elkaar zijn gezet met behulp van toiletrollen.

Tijdens de generale repetitie wordt het voor de afzonderlijke groepen al wat duidelijker hoe het eindresultaat er uit zal gaan zien. De hoofdrollen (zoals Naäman) worden vertolkt door de acteurs van De Vliegende Speeldoos, terwijl de aanstormende talenten op gezette tijden hun kunsten op het podium mogen vertonen.

Na een heerlijke maaltijd is het de hoogste tijd om de trotse (groot)ouders te trakteren op het eindresultaat. De musical lijkt het werk van maandenlange repetities, terwijl er toch echt maar één middag is geoefend.

Het vloeiende samenspel tussen de hooggeschoolde acteurs en de enthousiaste kids leidt tot een geweldige finale (met het lied ‘Ook al ben je groot, ook al ben je klein, met God kun je het aan’), een ontroerende polonaise en een staande ovatie van de ruim 300 enthousiaste toeschouwers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie