Crisis raakt Amersfoort erg hard

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

De gemeente wil investeren en moet ook behoorlijk bezuinigen. In de diverse rekenscenario’s gaat Hekman uit van bezuinigingen van 10 tot zelfs 20 miljoen. Dat betekent dat er in de ambtelijke organisatie gesneden moet worden. Er zullen tientallen arbeidplaatsen verdwijnen. Maar het college van burgemeester en wethouders zal niet ontkomen aan maatregelen die in de samenleving voelbaar zijn. Men constateert dat de sociale samenhang in de stad de laatste jaren verbeterd is, maar dat nu bezuinigingen op dat vlak onontkoombaar zijn. Deze maatregelen zullen in 2010 en 2011 zichtbaar worden. In eerste instantie gaat de gemeente uit van een bezuiniging van 10 miljoen, maar dat kan veel ernstiger uitpakken. Door de tegenvallende woningbouw en huizenverkoop in Vathorst moet de gemeente zich gaan herbezinnen op het niveau van de voorzieningen in die wijk. Concrete besluiten worden nog niet genoemd, maar de rek is in Vathorst uit de begroting. De gemeente hoopt het grootste gedeelte van de tegenvallers op te vangen door voorzieningen later aan te leggen. Ook zullen voorzieningen versoberd worden. De gemeente krijgt de komende tijd ook aanmerkelijk minder geld uit de pot van het Grote Steden Beleid. Een gedeelte van dat geld zal via het gemeentefonds verdeeld worden. Dat zal naar verwachting minder worden dan op dit moment.

Voorzieningen Vathorst behoorlijk onder druk AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort staat voor moeilijke keuzes om de crisis het hoofd te bieden. Dat blijkt uit de kadernota, die wethouder Jelle Hekman dinsdag presenteerde. Door bijvoorbeeld een lagere uitkering uit het gemeentefonds en stagnerende woningbouw in Vathorst komt de geldstroom van de gemeente onder druk. Er komt geen lastverzwaring. door Gerhard te Winkel

De regel bestaat dat de uitkering van het gemeentefonds afhankelijk is van de hoogte van de landelijke begroting. Als de regering meer geld uitgeeft, krijgen de gemeente ook meer. Bij bezuinigingen moeten de gemeenten de broekriem aanhalen. Deze koppeling is losgelaten. Amersfoort rekent er op dat ze 3 miljoen euro minder uit het fonds zal krijgen. Op dit moment is het heel moeilijk een realistische raming te maken van de hoogte van de rijksoverheiduitkering. Vooral als de crisis langer duurt dan 2011 kan de hoogte van de uitkering nog erger tegenvallen.

De gemeente wil ook investeren. Bijvoorbeeld in het Eemhuis en zwembad/sporthal Hogeweg. De gemeente wil de komende jaren 200 miljoen investeren en kampt daarbij nog met een tekort op de begroting van 10 miljoen. Men gaat er nog vanuit dat dit gat gedicht kan worden met provinciale subsidie. De gemeente wil ook onderzoeken of ze sneller geld in de economie kan pompen. Gezien de vele inspraakprocedures en andere regelingen zal dat niet meevallen. De gemeente wil wel maximaal profiteren van de geldstromen, die door het rijk en de provincie gegeven worden om de economie te stimuleren.

Voor bijvoorbeeld stimuleren van het openbaar vervoer zou de gemeente 0,5 miljoen uitrekken. Daar heeft men geen geld voor. Met name de post wijkwelzijn zal zwaar worden getroffen. Dat betekent dat wijkcentra worden gesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie