Ecoduct razendsnel klaar

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Opgetogen gezichten bij Chalet Waterloo, waar de genodigden op donderdagochtend bij elkaar kwamen. Voor de aanleg van het ecoduct had de provincie Utrecht samengewerkt met het Ministerie van Defensie, landgoed Den Treek-Henschoten, de gemeenten Leusden en Amersfoort. Door hun gezamenlijke inspanningen was het ecoduct ,,razendsnel’’ gerealiseerd.

,,Samen kun je snel alles bereiken’’ LEUSDEN – Kunstenaars van Jans Pakhuys hebben donderdag een informatiebord bij het ecoduct Treeker Wissel aan de Doornseweg onthuld. Dit was de officiële openingshandeling.

door Gerhard te Winkel

Generaal Thiskens vertelde dat hij een eerste stuk uit augustus 2006 over dit onderwerp gevonden had en dat het ecoduct nu al gereed was. Het leger traint soldaten op de Leusderhei. De gemeente Amersfoort is eigenaar en de gemeente Leusden gaat daar over het bestemmingsplan. ,,Daar zit een verhaal achter, maar dat is te ingewikkeld voor nu’’, aldus de opgetogen generaal. ,,Als je elkaar vindt en over je eigen grenzen heen kijkt is alles mogelijk’’, jubelde gedeputeerde Bart Krol. Zijn collega Jan Ekkers was ook aanwezig op de opening. ,,Normaal vind ik het onzin om samen te komen. Ik ga over de snelheid van de mensen en hij over de veiligheid van de dieren.’’

Dit ecoduct maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Uiteindelijk moeten door ecoducten de Veluwe met de Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbonden worden. Zo krijgen de dieren meer leefruimte waar ze veilig kunnen verblijven en is de kans op inteelt veel kleiner.

Ron van Boetzelaar sprak namens Landgoed Den Treek-Henschoten en was ook bijzonder te spreken over de samenwerking. ,,Fijn dat dit aangelegd is, vooral in het Darwinjaar.’’

Hij meende dat Darwin met gemengde gevoelens naar dit ecoduct gekeken zou hebben. ,,Aan de ene kant vindt hij dat alle vormen van leven in de natuur met elkaar verbonden moeten zijn. Aan de andere kant maakten de afgesloten leefgebieden een verschillende ontwikkeling van de dieren mogelijk. Op de Leusder Heide zouden de reeën kortere pootjes krijgen, omdat hun voedsel zich op de grond bevindt.’’

Kunstenaars met een verstandelijke beperking van Jans Pakhuys, dat bij de Amerpoort hoort, maakten kunstwerken voor het ecoduct. Hun afbeeldingen van dieren sieren de muren van het ecoduct. Enkele nijvere journalisten informeerden de laatste weken al ongerust of hier sprake was van graffiti.

Op het eerste gezicht lijkt de kunst op gewone schilderingen. De vervaardiging was echter ingewikkelder. De kunstenaars van de Amerpoort maakten de tekeningen op ware grootte. Deze werden naar Meppel gebracht. Daar werden ze in een grote hal met een ingewikkeld procédé in betonnen panelen ingedrukt. De grote kunst was om deze panelen naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Toen de panelen klaar waren, werden ze met vrachtwagens naar de Doornseweg gebracht en daar in het ecoduct gemonteerd. Een enkele tekening loopt door op het plafond. Dat is op een speciale manier in het ecoduct gefreesd. De voorbereiding en de uitvoering van de kunstwerken namen meer dan 20 maanden in beslag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie