Verdeeldheid over besluit CvdM

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

In De Ronde van 21 april bespraken de fracties hoe ze verder willen gaan met de uitspraak over de zendmachtiging. Iedereen was het er over eens dat de argumentatie van het CvdM nergens op lijkt. De BPA, ChristenUnie en PvdA willen de zaak verder maar laten rusten.

Vier partijen willen doorprocederen over zendmachtiging AMERSFOORT - De gemeenteraad moet binnenkort besluiten of ze een procedure tegen de uitspraak van het Commissariaat van de Media (CvdM) wil instellen. Onlangs wees het CvdM een bezwaar van de raad tegen het verstrekken van de zendmachtiging aan Omroep Amersfoort af. ,,Kinderachtig en arrogant’’, vindt Koos Voogt, gemeenteraadslid voor de VVD. Alle fracties zijn boos over de argumenten van het CvdM. Of een meerderheid door wil procederen is niet duidelijk.

door Gerhard te Winkel

Het CDA, GroenLinks, Jouw Amersfoort en de VVD willen verder procederen. Voor Omroep Amersfoort zou dat een slechte zaak zijn, vertelde Groenendijk, de voorzitter van de Omroep. De procedures werken demotiverend op het personeel en zorgt voor slechte beeldvorming in de pers. Koos Voogt is de voortrekker geweest om in al minstens twee keer eerder als gemeenteraad in beroep te gaan tegen uitspraken van het Commissariaat over de zendmachtiging van Omroep Amersfoort. ,,We willen de omroep ruimhartig steunen’’, verklaarde hij. ,,Maar deze uitspraak kunnen we niet over onze kant laten gaan.’’ Hij noemde de argumentatie ‘krankjorum’. De andere partijen zijn dat met hem eens. Ze voelen zich niet serieus genomen en willen voorkomen dat ze in een volgende procedure weer ‘gepiepeld’ worden door het CvdM.

Voogt is geïrriteerd door de uitspraak van het Commissariaat. De gemeenteraad besloot in 2006 dat zij met RTV Eemstad in zee wilde. Daarmee koos zij voor een eigen koers. Het college van burgemeester en wethouders wilde wel met Omroep Amersfoort verder gaan.

Het Commissariaat gaf de zendmachtiging echter aan Omroep Amersfoort. Het legde het gemeenteraadsbesluit naast zich neer en verwees naar het collegevoorstel dat niet aangenomen was. Daarna begon de tocht van de gemeenteraad langs de bestuursrechter, die de gemeenteraad niet als belanghebbend beschouwde en de Raad van State, die de gemeenteraad in het gelijk stelde.

Het Commissariaat heeft nogmaals het standpunt van de raad afgewezen en verwijst daarbij weer naar het collegevoorstel. De raad heeft bezwaar tegen de verenigingsvorm van Omroep Amersfoort en de bestuurlijke onoverzichtelijkheid. Dat kan allemaal wel waar wezen, vindt het Commissariaat, maar dat zijn geen redenen om de zendmachtiging niet te geven. ‘Omroep Amersfoort heeft namelijk altijd keurig haar uitzendingen verzorgd en is dus geworteld in de samenleving’. ,,Dat is hautain en arrogant’’, vindt Voogt. ,,De argumentatie is bedroevend en belabberd. Daarom verwijzen ze ook steeds naar het collegestandpunt. Dat slaat als een tang op Dirk. Dit kan echt niet.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie