Switch heren kampioen

22 april 2009 om 00:00 Nieuws

Met een vertraging van zo’n drie kwartier begonnen beide ploegen laat in de avond aan de ontknoping van een spannend seizoen, waarin beide teams wisselend de koppositie voor zich opeisten. Met een voorsprong van twee punten was AGAVS duidelijk in het voordeel en moest Switch, gesteund door vele supporters, vol aan de bak om op de valreep toch nog aan het langste eind te trekken. De thuisploeg begon in sportzaal De Dissel in Hooglanderveen slecht en keek al snel tegen een 0-3 achterstand aan. Maar naarmate de set vorderde gooide Switch alle schroom van zich af en nam halverwege de set het initiatief over, wat uiteindelijk resulteerde in een verdiende 25-18 setwinst. Switch dat haar kansen rook hield in de tweede set de druk er op en gaf de gasten uit Soesterberg nauwelijks enige ruimte. In een spannende eindfase was het wederom Switch dat met 25-22 de set naar zich toetrok en het kampioenschap steeds dichterbij zag komen. AGAVS kon tot aan dat moment absoluut geen vuist maken en grossierde in persoonlijke fouten. De druk en de gretigheid om te winnen straalde Switch ook in de beslissende derde set uit waar het al snel op een 4-1 voorsprong kwam. AGAVS leek volkomen de draad kwijt en was niet meer dan een aardige sparringpartner voor het steeds meer op stoom komende Switch, dat de titel al rook en steeds meer dichterbij zag komen. In rap tempo werden de gasten halverwege op een 17-5 achterstand gezet en was er van enige tegenstand absoluut geen sprake meer. Met 25-8 werd AGAVS teruggewezen en was het kampioenschap een feit. De vierde set werd conform de regels plichtmatig uitgespeeld, waarna het feest kon beginnen en sporthal De Dissel veranderde in een kolkende feesttent, waar tot in de late uurtjes de drank rijkelijk vloeide. Een prestatie van formaat van Switch, dat na een kort verblijf in de derde klasse terugkeerde in de tweede klasse.

Volleyballers komend seizoen in 2e klasse AMERSFOORT - Het eerste herenvolleybalteam van Switch uit Hooglanderveen behaalde afgelopen vrijdagavond in eigen huis het kampioenschap in de derde klasse. In een rechtstreekse confrontatie met koploper AGAVS, die slechts een voorsprong had van twee punten, werd met 3-1 gewonnen waardoor niet de gasten uit Soesterberg maar Switch aan het langste eind trok en de titel voor zich opeiste. door Huub van Aerssen

Ook Wilhelmina heren een klasse hoger

Ook voor Wilhelmina zou pas in de laatste competitiewedstrijd duidelijk gaan worden wie er kampioen zou gaan worden in de 1e klasse. Wilhelmina stond daarbij met één punt aan de leiding, gevolgd door Forza Hoogland dat een dag later aan de bak moest. Aangezien ook de tegenstanders van de twee Amersfoortse ploegen nog niet zeker waren van behoud in die klasse, zat de spanning dus ook hier in de staart. Voor Wilhelmina liep de spanning voorafgaand aan de wedstrijd van afgelopen vrijdag langzaam maar zeker op in de warme hal van het topsportcentrum in Almere, waar Omniworld de tegenstander was. Onder kritische blikken van een aantal Forza spelers werd begonnen aan de eerste set, waarin de gasten uit Amersfoort na enkele goede verdedigende acties de smaak al snel te pakken kregen. Er werd scherp en zorgvuldig gespeeld en onder leiding van de goed spelende aanvoerder Jan-Albert Kootstra wist Wilhelmina halverwege de set een voorsprong van 4 punten af te dwingen, een voorsprong die ook niet meer uit handen werd gegeven waardoor de set met 20-25 in het voordeel van de Amersfoorters werd afgesloten. In de tweede set begon ook de service aan Wilhelmina zijde beter te lopen, liep de pass van Rob Faber uitstekend en kon de spelverdeler alle aanvallers goed bedienen. Met een voorsprong van 11 punten en een goed draaiend team kon ook deze set eenvoudig worden binnengehaald met 17-25 en leek Wilhelmina op weg naar het kampioenschap. Omniworld daarentegen had minimaal één set nodig om degradatiegevaar te ontlopen en startte in de derde set vastberaden. De concentratie en felheid van Wilhelmina verslapte en ondanks het snelle wisselen van coach Tim van der Sanden wist de thuisploeg een voorsprong op te bouwen van 21-12. Met een uiterste krachtsinspanning aan Wilhelmina zijde kon de ploeg nog wel terugkomen tot 23-23, maar werden uiteindelijk twee foutjes de Amersfoorters fataal, waarbij onder luid gejuich van de eigen fans en de Forza delegatie, Omniworld de set binnensloeg en Wilhelmina zeker niet die avond het kampioenschap kon binnenhalen. Een sfeer van verslagenheid was bij de Amersfoorters het gevolg. Want als Forza de dag erna met 4-0 zou winnen dan zou het kampioenschap naar Hoogland gaan. Desalniettemin werden de mouwen opgestroopt en werd met veel inzet aan de vierde set begonnen. Mede door een goede service en een attente verdediging werd die vierde set relatief vrij eenvoudig binnengeslagen met 17-25.Na afloop van de wedstrijd werd Wilhelmina door dames 1 getrakteerd op Wilhelmina pepermunt met daarbij een briefje: ‘Gefeliciteerd met het kampioenschap’. Dat bleken uiteindelijk profetische woorden, want Forza Hoogland verloor een dag later haar wedstrijd met 0-4, waardoor het kampioenschap afgelopen zaterdag voor Wilhelmina daadwerkelijk een feit was geworden. Met dit kampioenschap sluit Wilhelmina een prachtig jaar af, waarin hard werd gewerkt onder leiding van trainer Henk Koelewijn. Een hecht team waarin elke speler zijn steentje heeft bijgedragen aan dit geweldige eindresultaat: de titel in de eerste klasse en overgang naar de promotieklasse!!

Hoogland dames handhaven zich in regiodivisie

Tot aan de allerlaatste competitiewedstrijd was het voor de volleybaldames van Forza Hoogland spannend. Aan een set meer dan concurrent AVV Keistad had het team genoeg om zich te handhaven. Door het uiteindelijke 3-1 verlies van Keistad en de 3-2 winst van Forza werd duidelijk dat het Hooglandse team onder leiding van coach Harry van Surksum zich had weten te handhaven in de regiodivisie. Hoogland had voor de thuiswedstrijd tegen US uit Amsterdam drie speelsters uit het tweede team extra toegevoegd om in ieder geval voldoende wissels te hebben. Ondanks een valse start in de eerste set, waarin Forza gespannen speelde, kwam het ondanks een aantal punten achterstand toch weer terug, wist een voorsprong op te bouwen en won vervolgens de set met 25-19. In de tweede set had US (door enige wissels) duidelijk meer lengte in de ploeg die er met name blokkerend voor zorgde dat Hoogland moeite kreeg met scoren. Met 18-25 ging die set dan ook naar Amsterdam. In de derde set kwam Forza Hoogland al snel op een 0-6 achterstand te staan door een goede service aan US zijde. Met name de Amersfoortse pass kwam niet door en ook aanvallend werd er nauwelijks gescoord. Hoogland slaagde er dan ook niet meer in om de opgelopen achterstand recht te zetten en verloor ook die set met 18-25.

Maar in de vierde set was het weer Forza dat de klok sloeg. Er werd hard geknokt en in rap tempo werd een grote voorsprong opgebouwd. Alhoewel Amsterdam nog wel wat naderbij kwam, wist Hoogland de voorsprong te behouden en was met een setwinst van 25-21 behoud in de regiodivisie veiliggesteld. In de vijfde set stond er voor beide teams niets meer op het spel, won Hoogland die set met 15-13 en is nog actief in de bekercompetitie (halve finale).