Slecht ter been is geen probleem

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

Mevrouw Den Hertog is erg blij met de faciliteiten op de begraafplaats. ,,Als je een beperking hebt, heb je het op veel plaatsen al erg moeilijk. Op een begrafenis, wanneer je veel verdriet hebt, moet je je daar niet druk om hoeven te maken.” Zelf heeft ze het aan den lijve ondervonden toen haar man overleed. Mevrouw Den Hertog is slecht ter been, maar is tijdens de begrafenis van haar man helemaal zelf naar het graf gelopen. ,,Het was erg zwaar, vooral door het verdriet, maar ik wilde het gewoon.” Toch was ze erg blij toen er daarna een golfkarretje klaar stond om haar weer naar de aula te brengen. ,,Een geweldige service, want na die wandeling was ik echt te moe om terug te lopen.”

Faciliteiten op Rusthof goed geregeld AMERSFOORT - Hoewel veel mensen denken dat begraafplaatsen niet goed begaanbaar zijn voor mensen met een beperking, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Dat bewijst de Algemene Begraafplaats Rusthof.

door Anke Henni

Martin Borst, bedrijfsleider van Algemene Begraafplaats Rusthof, vindt het heel normaal dat er goede faciliteiten zijn voor mensen met een beperking. ,,Veel mensen die hier komen zijn wat ouder en daardoor vaak minder goed ter been, daar moet je gewoon rekening mee houden”, aldus Borst. Toch is het volgens Den Hertog niet erg gebruikelijk dat de faciliteiten op een begraafplaats zo goed zijn. De Duwgroep Leusden, waar mevrouw Den Hertog lid van is, zet zich in voor de collectieve problemen van mensen met een beperking en loopt regelmatig tegen dergelijke problemen aan. ,,Een mevrouw uit de buurt wilde laatst niet naar een begrafenis op Rusthof gaan, omdat ze dacht dat ze niet uit de voeten zou kunnen op de begraafplaats vanwege haar beperking”, vertelt mevrouw Den Hertog. ,,Als ze had geweten dat de faciliteiten zo goed waren, had ze nooit getwijfeld.”

Golfkarretjes zijn niet het enige waarmee de begraafplaats tegemoet komt aan mensen met een beperking. ,,Alle paden op de begraafplaats zijn in ieder geval hard genoeg voor rolstoelen en scootmobielen. Ook zijn er binnen- en buitenrolstoelen beschikbaar en zijn de gebouwen toegankelijk gemaakt voor rolstoelen door de brede doorgangen en de vloeren zonder drempels”, vertelt Martin Borst. Daarnaast kunnen mensen met een auto en een invalide parkeerkaart een sleutel krijgen van het ‘invalide hek’. Op die manier kunnen ze met hun auto de begraafplaats oprijden en gemakkelijk het graf van hun dierbare bereiken. Mevrouw Den Hertog heeft ook zo’n sleutel gekregen. ,,Die sleutel werd me aangeboden door de mensen van de begraafplaats zelf. Ik moest € 17,50 borg betalen, maar mag nu op de hoofdwegen van de begraafplaats rijden. Dat kleine stukje naar het graf kan ik dan zelf wel lopen”, vertelt ze.

Den Hertog wist niets van de faciliteiten voor mensen met een beperking op de begraafplaats, totdat ze haar man begroef. ,,Ik vind het jammer dat het zo onbekend is dat de faciliteiten zo goed zijn. Het is voor een kleine groep mensen, maar die weten het niet eens. Dat is zonde.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie