Spitteler verlaat Amer Consort

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

Inmiddels heeft het Amer Consort een drukke tijd achter de rug waarin verschillende kandidaat-dirigenten een proefdirectie bij het koor hebben verzorgd. Inmiddels is de sollicitatieronde ten einde en hebben bestuur en leden hun keus laten vallen op de Utrechter Dirk-Jan Horringa. Bestuurslid Hanneke Kieft is verheugd over de voorspoedige gang van zaken.

Kamerkoor geeft afscheidsconcert voor dirigent AMERSFOORT - Met een concert waarin de vierstemmige mis van William Byrd centraal staat neemt het kamerkoor Amer Consort afscheid van dirigent Jeroen Spitteler in De Inham in Hoogland op zaterdag 18 april. . Hij wil meer tijd gaan investeren in zijn eigen zangcarrière en zijn eigen tenorstem verder gaan ontwikkelen. Spitteler blijft zijn beide Amsterdamse koren dirigeren, maar moest uit tijdgebrek zijn betrekking bij het Amersfoortse Amer Consort opgeven.

door Peter Bruinsma

,,Na dit laatste concert met Jeroen Spitteler moeten we twee maanden een tussenoplossing zoeken, want de nieuwe dirigent kan pas per 1 juni beginnen. We zijn erg blij met zijn komst en bestuur en leden waren unaniem in hun keuze. Een van onze koorleden kende hem als dirigent van een Utrechts koor en was vol lof over zijn prestaties als dirigent. Toen hij vervolgens ook nog eens officieël bij ons solliciteerde, bleek die veronderstelling zeker waar.’’ Het Amer Consort heeft ruim de tijd om aan de nieuwe dirigent te wennen, want het eerste publieke optreden na 18 april is gepland in februari 2010 als het Amer Consort meedoet aan de serie Hofconcerten.

Concert in misvorm

Het Amer Consort brengt op 18 april een concert dat is gebaseerd op de aloude misvorm, maar wel in een eigen interpretatie. In de rooms-katholieke traditie bestaat de mis, of beter gezegd de liturgie, uit twee elementen: het ordinarium, dat wat standaard is, en het propium, dat wat bijzonder is. Het ordinarium bevat vijf gezangen die altijd in een mis worden gezongen: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei. De mis van William Byrd omvat deze delen. De invloed van het gregoriaans is hierin goed merkbaar.

Het propium omvat gezangen die wisselen door het jaar: al naar gelang de datum in de liturgische kalender worden specifieke liederen gezongen. Het Amer Consort heeft koorwerken gezocht die bij de gezangen van het propium passen. Zo klinkt in het Introïtus het Virgo Virginum uit het Libre Vermell de Montserrat en zingt de vrouwenschola na het Gloria O Processit van Hildegard von Bingen. Op de plek van het Alleluia koos het koor voor Priere van Ton de Leeuw, waarna in de Lectio I am the true Vine van Arvo Pärt uit 1996 wordt uitgevoerd. In het verloop van de mis klinken verder composities van Louis Andriessen, Olivier Messiaen en Eric Whitacre naast de eeuwenoude misdelen van Byrd.

Bassen en tenoren welkom

Het koor heeft momenteel vijfentwintig leden, maar bassen en tenoren zijn altijd welkom. Het Amer Consort neemt na afloop van het concert in De Inham in besloten sfeer afscheid van dirigent Spitteler, die het koor na een periode van een lichte artistieke terugval weer duidelijk op de kaart zette.

u Het concert begint op zaterdag 18 april om 20.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie