Heren AVV Keistad op koers

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

Al direct in de eerste set werd Lycurgus goed onder druk gezet. AVV Keistad had daarbij weliswaar continue een voorsprong van zo’n drie punten, maar had daarnaast moeite met de side out, waardoor de weerstand van de Groningers lastig te breken was. Een op een situaties werden daarbij niet goed uitgebuit en de middenaanvallers werden niet goed gevonden. Toch slaagde AVV Keistad er in om die eerste set met 25-22 binnen te halen. De tweede set was duidelijk voor de heren uit het hoge noorden. Passend was het aan Amersfoortse zijde ver onder de maat en aanvallend bleef het team ook ver onder het niveau van de set ervoor. Resultaat: 19-25 setwinst voor Lycurgus. Voor Amersfoort telde eigenlijk alleen maar winst en dus zette het team van coach Han Lammers in de derde set weer vol aan en kwam in die set dan ook niet echt meer in de problemen.

Lijfsbehoud in eerste divisie nagenoeg zeker AMERSFOORT - Het eerste heren volleybalteam van AVV Keistad zal naar alle waarschijnlijkheid ook volgend seizoen actief blijven in de eerste divisie. Het team van coach Han Lammers won afgelopen zaterdag de derde wedstrijd op rij, waarbij ditmaal het derde team van Lycurgus het met 3-1 moest ontgelden tegen de scherp en geconcentreerd spelende Amersfoorters. door Huub van Aerssen

Een goede passing van libero Pascal Hogeterp, passer/loper Michiel Bakker en de inmiddels ingevallen Han Bennink, maakten het voor de spelverdelers Erik Brinkhuis en Guus Kalkman mogelijk om iedereen goede te kunnen bedienen. De middenas, bestaande uit Marcel Zagwijn en Emiel van Vulpen pakte daarbij ook weer de nodige punten mee. Gesteund door het enthousiaste publiek in sporthal Midland ging die set dan ook terecht naar Keistad (25-20). Ook in de vierde set slaagden de Amersfoorters er in om het niveau vast te houden, waarbij halverwege de voorsprong al was opgelopen naar zeven punten. Een aantal persoonlijke fouten van de keistedelingen in het tweede deel van die set maakte het toch nog spannend, maar Lycurgus wist onvoldoende van die fouten te profiteren. Met winst van die vierde set (25-22) gingen er drie punten naar AVV Keistad, dat daarmee goede zaken deed en een goede stap zette naar lijfsbehoud in de eerste divisie.

Heren Wilhelmina - Amsterdam (4-0)

Met nog twee wedstrijden voor de boeg en een gelijk aantal punten met Forza Hoogland was het voor mede koploper Wilhelmina zaak om een volle bak te draaien tegen de gasten uit Amsterdam. Dat de spanning in die laatste fase van de competitie een rol gaat spelen, bleek ook in dit treffen. In tegenstelling tot de scherpte tijdens de trainingen kenmerkte deze wedstrijd zich door rommelig spel met aan beide zijden tal van individuele fouten, waarbij Wilhelmina er maar net in slaagde om de set binnen te slaan. De tweede set begon dramatisch voor de keistedelingen die al snel tegen een 6-18 achterstand aankeken. Maar na een dubbel wissel aan Amersfoortse zijde begon de ploeg op stoom te komen en was het Amsterdam dat het nakijken had. Via briljante services van de al weken goed presterende Jan Groot, werd de achterstand omgebogen in een voorsprong die ook niet meer uit handen werd gegeven (25-22). Vanaf de derde set begon de thuisploeg wat meer ontspannen te spelen, waarbij de pass kwalitatief beter uit de verf kwam en de spelverdelers makkelijker de aanvallers vonden die dan ook naar hartenlust konden scoren. Met 25-15 werd het een simpele setwinst. Ook de vierde set kende eigenlijk geen problemen. In deze laatste set was het met name Jan-Pieter Hooghuis die sterk speelde en de druk bij de Amsterdammers er op wist te houden. Met 25-20 setwinst en een 4-0 overwinning op zak deed Wilhelmina wat er van de ploeg verwacht werd, ondanks het feit dat het verre van een fraaie wedstrijd was. Met een punt voorsprong op Forza Hoogland, dat een punt morste, kan koploper Wilhelmina op 17 april aanstaande op eigen kracht het kampioenschap in de eerste klasse veilig stellen.

Heren Unicornus - Forza Hoogland (1-3)

Voor de Hooglanders een uitermate belangrijke wedstrijd in de strijd om het kampioenschap in de eerste klasse. Eerder dit seizoen werd nog van de Bunschoters verloren en dus was in dit treffen oppassen geblazen en alle hands aan dek. Al direct in de eerste set kwam Hoogland al op een 6-2 achterstand, waarbij de pass het absoluut liet afweten. Alhoewel Forza nog wel terug wist te komen tot een 16-18 voorsprong, begon de ploeg op dat moment te grossieren in het maken van persoonlijke fouten, waardoor de set met 25-22 naar Unicornus ging. Ook in de tweede set bleef het aanvankelijk moeilijk gaan met de Hooglanders. De ploeg van coach Jan Visser moest knokken voor ieder punt wat zich uiteindelijk ook vertaalde in een 22-25 setwinst. Vanaf de derde set begon het bij Forza Hoogland beter te draaien, waarbij met name de middenspelers goed op dreef waren. Aanvallend was het René van der Lugt die de directe punten wist te scoren en verdedigend zorgde Bert den Hertog ervoor dat de Hooglanders in de race bleven. Met gering verschil ging die set dan ook naar Forza (23-25). Pas in de vierde set kwam Hoogland pas goed los en speelde het vol overtuiging naar een 12-25 setwinst en een 1-3 overwinning. Toch moesten de Hooglanders een punt afstaan, wat betekende dat aartsrivaal Wilhelmina door een 4-0 overwinning de koppositie overnam en de laatste wedstrijd de beslissing zal gaan brengen in deze uitermate spannende competitie.

Dames Martinus 3 - Forza Hoogland (3-2)

In de voorlaatste wedstrijd van dit seizoen traden de volleybaldames van Hoogland aan tegen hekkensluiter Martinus. Voor Forza was het zaak om zoveel mogelijk punten mee naar huis te nemen om niet te worden veroordeeld tot het spelen van p/d wedstrijden in de regiodivisie. Hoogland begon zwak met een matige service waardoor er absoluut geen druk kon worden gezet op Martinus. De eerste set ging dan ook met 25-22 naar de thuisploeg. In de tweede set kwam Forza al snel op een 5-0 achterstand, maar wist naarmate de set vorderde de druk op te voeren, met als gevolg een 24-26 setwinst. Die goede lijn wist het team van coach Harry van Surksum in de derde set door te trekken, waardoor ook die set met ruim verschil een prooi werd voor de Hooglanders (18-25). Alhoewel Forza in de vierde set niet slecht acteerde, kon het niet voorkomen dat Martinus alsmaar dichterbij kwam en in de slotfase met 25-22 de set wist te winnen, waardoor een vijfde set de beslissing moest gaan brengen. In deze laatste set ging het gelijk op, waarbij op een stand van 15-14 een scheidsrechterlijke dwaling het vonnis velde over Hoogland, dat niet op 15-15 kwam, maar de set verloor met 16-14. Tot aan de laatste wedstrijd van het seizoen zal Forza Hoogland moeten vrezen of verblijf in de regiodivisie kan worden gecontinueerd.

Dames Wilhelmina - Atalante (1-3)

Alhoewel de Wilhelmina dames sterk van start gingen tegen het hoger geplaatste Atalante, slaagde de ploeg er n iet in om de set winnend af te sluiten (22-25). Ook in de tweede set kon Amersfoort geen vuist maken en ondanks het vocht als leeuwen, ging ook die set naar de gasten. Met verlies van de derde set en winst in de vierde, ging de wedstrijd verdiend naar Atalante.