Lief en leed met elkaar delen

8 april 2009 om 00:00 Nieuws

Het Diaconaal Aandachtscentrum (DAC) is een inloophuis. Bijna 20 jaar geleden zijn Christine Kranenburg en Stijntje Waaijenberg het inloophuis begonnen uit naam van de Gezamenlijke Diaconieën van Amersfoort. Mevrouw A. Aalten-de Boer is al vanaf het begin betrokken bij het koken in het inloophuis. ,,Eerst zaten we nog in de Johanneskerk. Eén keer in de week kookten we daar op donderdagavond een maaltijd”, vertelt mevrouw Aalten-de Boer. Inmiddels zit het inloophuis al ongeveer 18 jaar op de Zuidsingel en organiseert zij nog maar één keer per maand een maaltijd. Het huis is doordeweeks wel regelmatig geopend voor een kopje koffie en een praatje. ,,Het inloophuis is opgericht voor mensen die in de stad zijn en behoefte hebben aan wat sociaal contact. Ze komen dan gewoon even praatje maken.”

Inloophuis DAC biedt een luisterend oor BINNENSTAD - Als je binnenstapt, word je hartelijk ontvangen. ,,Eet je ook een hapje mee?” klinkt het uit alle hoeken. Iedere eerste donderdag van de maand kunnen mensen gratis een maaltijd nuttigen in het Diaconaal Aandachtscentrum op de Zuidsingel.

door Anke Henni

Het zijn voornamelijk oudere mensen die komen eten in het inloophuis. Niet zelden leiden zij een vrij eenzaam leven. Uit korte gesprekken blijkt al snel dat de aanwezigen veel hebben meegemaakt. Een man die donderdagmiddag ook mee at, komt eigenlijk iedere middag een kopje koffie drinken. Hij praat niet graag over zijn verleden. Onrustig zit hij op zijn stoel te bewegen als je er toch een beetje over probeert te praten. ,,Ik heb erg veel pijn. Niet lichamelijk maar emotioneel.” Op gegeven moment laat hij toch los dat hij voor het leger in Azië heeft gediend. Aan zijn ogen kun je zien dat hetgeen wat hij daar heeft mee gemaakt zich weer opnieuw afspeelt in zijn hoofd.

,,Mensen delen hier met lief en leed met elkaar en met de vrijwilligers. Ze bieden elkaar een luisterend oor”, vertelt vrijwilligster Leny Snijder. Zij is al zo’n twaalf jaar actief bij het inloophuis. Iedere eerste donderdag kookt zij een maaltijd en is regelmatig gastvrouw. ,,Er komen hier veel verschillende mensen. Niet alleen christenen, maar ook islamieten.” Met koken hield Snijder daar ook rekening mee. ,,Als ik wist dat er een islamiet mee at, gebruikte ik geen varkensvlees in mijn gerechten.”

Eerst konden mensen voor ongeveer € 3,- per keer iedere week mee-eten, maar daar was te weinig animo voor. ,,Nu organiseren we één keer per maand een maaltijd. In de kerken wordt er gecollecteerd voor de maaltijd, zodat we die gratis aan kunnen bieden”, legt mevrouw Aalten-de Boer uit. Hoewel het inloophuis verbonden is met de diaconieën, wordt er niet per se over het geloof gepraat. ,,We bidden af en toe voor het eten en als mensen over geloof willen praten kan het wel, maar we beginnen er zelf niet over.”

Het inloophuis op de Zuidsingel 5 is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 13.30 tot 16.45 uur en op iedere eerste donderdag van de maand vanaf 11.00 uur. Rond 12.30 uur staat er dan een maaltijd klaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie