Regio belangrijk bij bepalen economische agenda

3 april 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - 'Ga zo snel mogelijk een economische agenda maken. Je moet je sterk maken als regio, daar vindt de concurrentie plaats ', adviseerde oud-burgemeester Ivo Opstelten de aanwezigen van een werkconferentie over de economische toekomst van Amersfoort. De bijeenkomst werd vorige week donderdag gehouden in het nieuwe kantoorpand van de BCM Groep aan het Smallepad 34. Aanleiding voor de werkconferentie was de presentatie van het rapport van de commissie Van Ek over de economische visie Amersfoort 2030. De gemeente Amersfoort wil vóór de zomer met een economische agenda komen.

door John Spijkerman

Voor de bijeenkomst waren niet alleen bestuurders uit omliggende gemeenten uitgenodigd, maar ook ook diverse vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen en organisaties. Zij luisterden onder meer naar Ivo Opstelten die vertelde Rotterdam met zijn economische agenda was omgegaan. Jacques van Ek, voorzitter van de commissie die het rapport over de economische toekomst voor Amersfoort heeft opgesteld, ging in op de uitkomsten van het onderzoek. De bijeenkomst werd afgesloten met een aantal werksessies.

Opstelten sprak de overtuiging uit dat Amersfoort ongelooflijke kansen heeft. ,,Je hebt een ongelooflijke sterke regio met een sterke stad.'' Belangrijk is het om een economische visie te hebben waarin keuzes gemaakt moeten worden. ,,Zorg dat je in de hele regio 'commitment' en steun hebt van iedereen die ertoe doet. ,,Je moet keuzes maken en focussen. Als je dezelfde agenda hebt, ben je bijna onverslaanbaar.'' Volgens Opstelten gaat het tegenwoordig niet om de concurrentie tussen landen en steden. ,,Het gaat erom dat je je sterk maakt als regio.'' Alhoewel het om de regio gaat, is het volgens Opstelten benadrukt dat de regio ook Amersfoort als centrumstad de ruimte moet geven.

Wethouder Gert Boeve van Economische Zaken heeft Jacques van Ek gevraagd een adviseursrol in te vullen bij het vaststellen van de economische agenda.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie