Eten met Sofie in de Eetkamer

1 april 2009 om 00:00 Nieuws

Ietwat onwennig schuift de een na de andere gast het markante gebouw van De Kamers binnen. De een is al eerder binnen geweest, voor de ander is het de eerste keer en kijkt belangstellend rond. Kamerheer Jos van Oord nodigt een ieder uit in De Eetkamer plaats te nemen.

In knusse sfeer samen aan tafel in Vathorst VATHORST - Ruim 5.000 stadsgenoten aten afgelopen zaterdag in het kader van ‘Sofie aan tafel’ met elkaar. Een groot succes. Gedachte achter ‘Sofie’ is om elkaar als buurtgenoten beter te leren kennen door op een ongedwongen manier met elkaar te eten. Of het om een ontbijt, lunch of diner ging, de bedoeling is dat Sofie verbindt. In Vathorst stelde De Kamers, het nieuwste huis voor cultuur en ontmoeting van Amersfoort in Noord, haar Eetkamer open voor belangstellenden. De opkomst bleef beperkt tot zes dames en vieren heren, de sfeer was er niet minder om. Naast het heerlijke eten, werd er gezellig gepraat en leerden de aanwezigen elkaar toch weer iets beter kennen.

door Tim van der Hammen

De.tafel is keurig gedekt en Eetkamerheer James Andriese en zijn Jacqueline staan geduldig in de keuken te wachten op wat er gebeuren gaat. Jos bedankt alle gasten voor hun komst en licht het ‘Aan tafel met Sofie’ nogmaals kort toe. Eetkamerheer James heeft met eigen bedenksels de lunch samengesteld.

Ontmoeting

De Kamers (ook huis van ontmoeting) is zelf groot voorstander van het ‘met elkaar eten’. De Eetkamer is daar het bewijs van. Eten is een sociale aangelegenheid en heeft de juiste ontspannen sfeer om elkaar te ontmoeten. Zowel Jos als James beamen dit.

Het voorgerecht wordt uitgeserveerd, een visragout in bladerdeeg met een gamba. Dit bedenksel van Joyce smaakt heerlijk. Jos oppert een voorstelrondje te maken. Elke gast doet dat op haar of zijn manier. De één vertelt kort wat over zichzelf, de ander doet het weer uitgebreid. Boeiend om te horen, waar een ieder vandaan komt, waar men mee bezig is en waar men (wellicht) naar toe wil gaan. Elk verhaal is verschillend en de achtergronden en ideeën divers.

Ondertussen komt de salade Limousin langs. Deze creatie van Nandi bevat een heerlijke frisse salade met mosterdsaus. Plots schuift een fotograaf naar binnen, nadat hij wat plaatjes heeft geschoten kan hij zo aanschuiven. Ook een filmploeg maakt opnames. Tot slot wordt een Oosterse noedelsalade met pittige ribbetjes voorgezet. De gesprekken komen meer en meer op gang. Sofie doet haar werk.

Doel bereikt

Op locaties in de stad is voor elkaar gekookt, hier was De Kamers gastheer. Doel was elkaar te ontmoeten, misschien kom je elkaar nog eens tegen. Dan weet je alvast een beetje van elkaar. Een prachtig initiatief dat vaker navolging mag krijgen. Met Pasen, in de zomer, na de vakantie of met Kerst. Dan heb je Sofie eigenlijk niet meer nodig, dan is het voor de meesten al heel gewoon.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie