‘Elkaar beter leren kennen’

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het zou toch enig zijn als Amersfoorters elkaar zouden opzoeken, bij elkaar de maaltijd gebruiken en elkaar beter zouden leren kennen, vond Alet van ‘t Eind. Zij kwam drie jaar geleden met het idee voor ‘Sofie aan tafel’. Ook Conny Meslier en andere vrijwilligers wilden graag meedoen. De eerste keer waren er 200 tafels. ,,Sofie aan tafel gaat niet om het bijzondere eten’’, vertelt Meslier. ,,Het gaat erom mensen uit te nodigen die je niet goed kent. Elkaar beter leren kennen en contacten leggen. Als je elkaar beter leert kennen, ga je elkaar meer waarderen en is er meer saamhorigheid. ‘’ In het derde jaar doen er 6000 mensen mee. ,,Het loopt als een vuurtje door de stad.’’ Of Sofie aan tafel ook na het jubileumjaar verdergaat weer Meslier nog niet. ,,We leven naar 28 maart toe en daarna kijken we verder.’’ Zelf organiseert Meslier ‘s middags een kinderlunch voor kinderen uit de buurt. ,,Met gezonde dingen, maar ook met knakworstjes.’’

Duizenden Amersfoorters met Sofie aan tafel AMERSFOORT - Komend weekend staat in het teken van ‘Sofie aan tafel’. Zo’n 5000 tot 6000 Amersfoorters, die elkaar niet zo goed kennen, gebruiken dan samen de maaltijd. Het is het derde jaar achtereen dat ‘Sofie aan tafel’ wordt gehouden. Voor deze bijzondere derde editie in het jubileumjaar Amersfoort 750, hebben zich zevenhonderd gastheren en/of gastvrouwen aangemeld. ‘Sofie aan tafel’ moet leiden tot meer betrokkenheid bij de stad, de buren en de medemens.

door John Spijkerman

Jantine Dijkstra kookt voor Amersfoorters met een glutenallergie. Zij en haar zoon lijden zelf aan de erfelijke darmziekte coeliakie en moeten daarom een ‘ongelooflijk moeilijk dieet’ volgen. Tarweproducten zijn daarin taboe want die zorgen ervoor dat de darmen ontstoken raken en erger. Vooral tarwezetmeel is een probleem omdat het in zoveel producten zit. ,,Je moet altijd alle ingrediënten lezen. Ik kook weer als grootmoeder, bak zelf brood en taart.’’ Toen ze van Sofie aan tafel hoorde, dacht ze ‘Hé shit, kunnen wij niet meedoen?’. ,,Maar dan moet je het zelf organiseren.’’ Inmiddels hebben zich al tien coeliakie-patiënten aangemeld voor de maaltijd. ,,In leeftijd varieert het van een jongetje van 7 tot een vrouw van 80.’’

Leerlingen van Hooghe Landt College aan de Trompetstraat en Parelhoenstraat gaan vrijdag op school koken voor mensen uit de buurt. ,,Mijn ouders deden zelf al mee aan Sofie aan tafel, maar ik werd niet uitgenodigd’’, vertelt HAVO-5 leerlinge Sylke Paap. ,,Ik dacht toen ‘Ik ga het zelf doen’.’’ De onderbouwleerlingen verzorgen een maaltijd aan de Trompetstraat, de bovenbouwleerlingen aan de Parelhoenstraat. Het is een goede manier om de buurt eens kennis te laten maken met de school, vindt Sylke. De leerlingen hebben er een project van gemaakt voor hun maatschappelijke stage. ,,We gaan zelf koken. Vooral heel veel verschillende dingen. Het wordt een soort buffet.

Het Elisabeth Verpleeghuis heeft 20 bewoners en 65 buren uitgenodigd. Er wordt gekookt door vrijwilligers. Locatiemanager Hannie Kraaijeveld draagt Amersfoort 750 een warm hart toe. ,,En wij zijn het op een na oudste huis in Amersfoort.’’ Bewoners aan de Meerzorgflat aan de Brandaenstraat en Amersfortia aan de Scheltussingel zijn uitgenodigd om de maaltijd te gebruiken met zo’n twintig bewoners van de somatische afdeling. Onder de uitgenodigden zitten verhoudingsgewijs veel ouderen. Kraaijeveld hoopt dat het leidt to meer contacten tussen bewoners en omwonenden. Op het programma staat een stamppotmaaltijd.Inmiddels zijn er 66 aanmeldingen binnen.

Aanmelden kan tot zaterdag 12.00 uur. Stuur een e-mail met naam en adres aan sofieaantafel@amersfoort.nl, of bel Paula Pattipeilohy, tel. 469 45 28 (di t/m vrij). Na aanmelding krijgen deelnemers bij de Informatiewinkel in de Observant, Stadhuisplein 7 een tasje met uitnodigingskaarten, een Sofie-aan-tafelkleedje, -broches, pollepels en een Amersfoort 750-vlag. Openingstijden Observant: ma t/m vr van 9.00-17.00 uur en za. van 9.00–12.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie