Gedenkwaardig G-voetbalfestijn

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Plaats van handeling op zaterdag 21 maart was het Estadio Municipal van Albufeira. Het bekende G-toernooi werd door APEXA Algarve in samenwerking met gemeente Albufeira en hotel California georganiseerd. Drie studenten van het ROC Midden Nederland uit Amersfoort, afdeling Sport en Bewegen, hadden de leiding van het G-voetbaltoernooi waaraan 9 clubs met 12 seniorenteams deelnamen. ROCmn en SRO Amersfoort hebben met Albufeira en APEXA Algarve in 2007 een convenant gesloten.

AMERSFOORT/ALBUFEIRA - Eind vorige week vertrokken de voetballende G-spelers van meerdere verenigingen naar Albufeira, het doorgaans zonnige middelpunt van de Algarve (Portugal). De deelnemende clubs uit Nederland waren vv Barendrecht (3 teams), vv Barneveld, CJVV Amersfoort (2 teams), NSC Nijkerk en vv IJsselmeervogels uit Bunschoten. Voor het eerst deden er nu ook teams uit het noorden en midden van Portugal mee. Zes jaar geleden introduceerde de Club van Honderd van CJVV uit Amersfoort succesvol het G-voetbal in Portugal en dat succes wordt steeds maar groter. door Gerrit Steen

De twaalf deelnemende teams werden verdeeld in twee poules van zes, waarbij tegen elk team een wedstrijd gespeeld werd. Na de poulewedstrijden speelden de nummers 1 t/m 6 nog een wedstrijd zodat ieder team uiteindelijk zes wedstrijden moest spelen. De gezamenlijke aftrap vond plaats onder leiding van oud-internationals Frank Verlaat en Jorge Costa, oud-aanvoerder van FC Porto en het Portugese team. Ook de burgemeesters van Albufeira en Bunschoten, Désiderio Jorge da Silva en Melis van de Groep waren hierbij aanwezig, evenals Marcel Geestman van de KNVB en directeur Gerard Marsman van Coaches Betaald Voetbal in Nederland. Nadat de drie ROC-studenten Bryan Henschen, Naikel Rijdes en Femke van Odijk een gezamenlijke warming up hadden verzorgd, kon het toernooi onder werkelijk schitterende omstandigheden van start gaan.

En dat viel nog niet mee voor met name de Nederlandse de teams, die in ons land een tijd lang geen 6 wedstrijden op één dag met temperaturen van ver boven de 20 graden met veel zon hadden gespeeld. Dennis Lambrechts, de coach van CJVV 1: ,,Het was voor de spelers wel afzien maar op een hele fijne manier. We zaten in een poule met NSC Nijkerk, BVV Barendrecht 1, Faro, Vila Nova de Gaia en BVV Barendrecht 3. De eerste wedstrijd werd gewonnen van Barendrecht 1 met 1-0. De tweede wedstrijd tegen Barendrecht 3 leverde eveneens een overwinning op en wel van 3-1. De derde wedstrijd tegen NSC verloren we nipt met 1-2, daarna speelden we 0-0 gelijk tegen Faro. De laatste poulewedstrijd gingen we kansloos ten onder tegen de uiteindelijke winnaar, Vila Nova de Gaia. Zij waren duidelijk een maatje te groot voor ons. Doordat we derde in de poule werden speelden we een wedstrijd om de 5e en 6e plaats. Deze verloren we nipt met 1-0 zodat we verdienstelijk 6e werden. In de strijd om de penaltybokaal zijn we derde geworden. Het was een mooie belevenis voor iedereen, de spelers hadden echt een interlandgevoel bij het spelen tegen de buitenlandse tegenstanders. Ze hebben er echt van genoten en het saamhorigheidsgevoel wordt door zo’n toernooi heel erg vergroot, en dat is met name erg belangrijk voor de G-spelers.”

Ook de leiders van CJVV 2, Bianca Mulder, Eddy van den Born en Sandrie Datema waren erg tevreden over het verloop van het toernooi. Bianca: ,,Onze spelers ware vooraf erg zenuwachtig en dat was in de eerste wedstrijden goed te merken. We kwamen maar niet in ons spel waardoor het zelfvertrouwen een deukje opliep. De eerste wedstrijd speelden we 0-0 gelijk en de volgende twee wedstrijden werden verloren. De vierde wedstrijd tegen Barneveld kwamen we pas een beetje in ons spel en speelden we ook met 0-0 gelijk. De laatste poulewedstrijd was tegen IJsselmeervogels en daar stonden grote belangen op het spel. We kwamen onverhoopt met 1-0 achter te staan, maar dit werd omgebogen tot een klinkende 4-1 overwinning. Met name het overspelen, iets waar we thuis flink op getraind hadden, ging opeens fantastisch waardoor het allemaal opeens vanzelf leek te gaan. Meerdere spelers van ons kregen dan ook aanbiedingen door de trainer van IJsselmeervogels, Jaan de Graaf, maar dat werd door iedereen van ons resoluut afgeslagen. Na deze overwinning waren we zo in de winning mood dat we de strijd om de 7e en 8e plaats moeiteloos van NSC Nijkerk wisten te winnen (4-1), zodat we verdienstelijk 7e werden. Onze topscorers waren Edwin en Martin met allebei 3 goals, Erik en Sander scoorden allebei één doelpunt. We kijken terug op een fantastisch toernooi.”

In het begin van de middag vond de traditionele veteranenmatch plaats tussen Amersfoort en het team van de Brandweer van Albufeira, de zogeheten Bombeiros, waarvoor de nieuwe Stichting Albufoort de kick-off verzorgde. Het veteranenteam kende als basis spelers van CJVV’s Club van Honderd, aangevuld met voetballers van Cobu-Boys, Hoogland, HVC en IJsselmeervogels. In een gelijkopgaande, zeer fanatieke strijd kwamen de Bombeiros met 1-0 voor. Dick Tool maakte in de 19e minuut gelijk. Na de rust scoorden de Bombeiros 2-1 en drie minuten daarna maakten ze er via een mooie combinatieaanval 3-1 van. In de 24e minuut van de tweede helft maakte Dick Tool zich weer eens kwaad en scoorde 3-2. De Bombeiros liepen nog uit tot 4-2, waarna Jaan de Graaf er 4-3 van maakte. In de slotminuut scoorde Jan Vreeman de gelijkmaker (4-4).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie