CDA-fractievoorzitter waarschuwt voor tekort van meer dan tien miljoen

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het begrotingstekort in Amersfoort gaat in de komende jaren oplopen tot meer dan tien miljoen euro, denkt CDA-fractievoorzitter Ronald Offereins. Om jaarlijks toch een sluitende begroting te kunnen krijgen, zal er op alle fronten moeten worden bezuinigd, vindt hij. De gemeentelijke belastingen verhogen, lijkt Offereins geen goed idee. ,,We kunnen de burgers niet meer geld vragen, want die hebben het ook niet. Amersfoort moet een aantrekkelijke stad blijven.'' De coalitiepartijen hebben in het collegeprogramma afgesproken dat de Onroerend Zaak Belasting maximaal een half procent onder het inflatieniveau mag stijgen. Offereins vindt dat er aan die afspraak moet worden vastgehouden.

door John Spijkerman

Door de economische crisis krijgt de gemeente minder inkomsten. De teruglopende woningbouw betekent bijvoorbeeld dat er minder geld uit leges binnenkomt. Ook lopen de inkomsten uit de grondexploitatie terug. Ook op andere terreinen komt er minder geld binnen. De verwachting is dat de Rijksbijdrage voor de gemeenten, de komende jaren zal afnemen. Dat kan de gemeente op jaarbasis vele miljoenen euro's schelen.

Een bezuiniging van tien miljoen kan niet komen uit één begrotingsprogramma, stelt Offereins. ,,Je moet over de hele linie kijken. Op elke programma zul je moeten schrappen. Ik heb begrepen dat er het verleden altijd geld over was bij Werk en Inkomen en Onderwijs. Daar zit ruimte. Maar je moet ook naar Cultuur kijken.'' Offereins zou alleen een uitzondering willen maken voor de portefeuille Economische Zaken van zijn partijgenoot Gert Boeve. Dit met het oog op de ambities voor de economische ontwikkeling van Amersfoort de komende decennia.

Armoedebeleid

Offereins vindt dat er grenzen zitten aan het armoedebeleid dat de gemeente kan voeren. Hij vindt het onverstandig om nu uitvoering te geven aan voorstellen van de PvdA om de regels voor de minima te verruimen. Offereins benadrukt dat er in economische moeilijke tijden juist een groter beroep gedaan zal worden op allerlei voorzieningen. ,,Amersfoort heeft een goed armoedebeleid, maar als we niet willen dat het omvalt, moeten we het niet topzwaar maken. Misschien moeten we het wel iets versoberen.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie