Wel of geen gratis openbaar vervoer ouderen?

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van B en W wil van de gemeenteraad horen of er wel of niet moet worden doorgegaan met het gratis openbaar vervoer voor senioren. Vooralsnog wordt de proef verlengd tot 31 juli, maar of Amersfoort ermee doorgaat, hangt af van wat de gemeenteraad wil.

Gratis openbaar vervoer voor ouderen zorgt niet voor een grotere bereikbaarheid. Verreweg de meeste ouderen die gebruikmaken van gratis openbaar vervoer, zouden anders op de fiets gaan, Slechts acht procent laat de auto staan. Het college merkt op dat het vanuit het oogpunt van bereikbaarheid niet nodig is, het openbaar vervoer voor ouderen gratis te maken. Dat de meeste mensen die gratis met de bus reizen, anders op de fiets zouden gaan, noemen B en W een 'onwenselijk bijeffect' van het gratis openbaar vervoer voor ouderen.

De gemeente had de provincie gevraagd de proef '65+? Gratis met de bus!' over te nemen. De provincie heeft inmiddels aangegeven de proef met het gratis openbaar vervoer voor senioren niet te willen overnemen. Senioren zijn niet een doelgroep binnen het openbaar vervoerbeleid van de provincie.

B en W denken dat gratis openbaar vervoer wel een sociaal doel dient en dat het goed is voor het imago van de bus. B en W willen de drempel voor senioren voor vervoer laag houden. Het college merkt op dat er al jaren indicatieloos collectief vraagafhankelijk vervoer wordt aangeboden tegen het gereduceerd tarief van de regiotaxi. Alle ouderen en vooral diegenen die minder gemakkelijk met het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen daar gebruik van maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie