Gratis openbaar vervoer ouderen ter discussie

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Gratis openbaar vervoer voor ouderen zorgt niet voor een grotere bereikbaarheid en een verminderd gebruik van de auto. Verreweg de meeste ouderen die gebruikmaken van gratis openbaar vervoer, zouden anders op de fiets gaan, Slechts acht procent laat de auto staan. Het college merkt op dat het vanuit het oogpunt van bereikbaarheid niet nodig is, het openbaar vervoer voor ouderen gratis te maken. Dat de meeste mensen die gratis met de bus reizen, anders op de fiets zouden gaan, noemen B en W een ‘onwenselijk bijeffect’ van het gratis openbaar vervoer voor ouderen.

AMERSFOORT - De VVD wil dat de gemeente Amersfoort per direct stopt met gratis openbaar vervoer voor senioren. De PvdA vindt dat asociaal en wil de proef juist een permanent karakter geven. Ook het CDA wil dat 65-plussers gratis kunnen reizen. Vooralsnog heeft het college de proef verlengd tot 31 juli.

door John Spijkerman

De VVD-fractie merkt op dat uit de evaluatie van de proef blijkt dat het gratis busvervoer er vooral voor zorgt dat ouderen minder snel de fiets pakken, terwijl de doelstelling is het autogebruik te verminderen. Lichaamsbeweging is cruciaal voor deze doelgroep, vindt de VVD. De fractie vindt dat fietsgebruik onder ouderen juist moet worden gestimuleerd. Het risico dat met het stopzetten van de proef deze groep ouderen in een verder sociaal isolement kan geraken acht de VVD fractie klein. De regiotaxi biedt volgens de liberalen een voldoende laagdrempelig en betaalbaar alternatief. Het schrappen van deze proef levert volgens de VVD ook meteen noodzakelijke besparingen op.

In tegenstelling tot de VVD vindt de PvdA dat de proef een succes is. Uit de evaluatie blijkt volgens de PvdA dat dat goed is voor de sociale contacten van senioren en voor het imago van het openbaar vervoer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie