‘Luisterend voor ondernemers’

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het mobiliteitscentrum helpt momenteel twaalf bedrijven met werktijdverkorting (WTV) voor circa 950 werknemers. Het gaat om bedrijven in de sectoren metaal, makelaardij en vastgoed en de (auto)industrie. In de meeste gevallen gaat het om relatief kleinere groepen werknemers, variërend van enkelen tot tientallen. Uitzondering is een bedrijf in de regio dat voor 809 werknemers WTV heeft aangevraagd.

AMERSFOORT - Bedrijven die door de recessie in problemen komen, kunnen terecht bij het mobiliteitscentrum in Amersfoort. Hier wordt ondersteuning gegeven op het gebied van opleiding, scholing, en mogelijke detachering van werknemers.

door John Spijkerman

Per 1 maart 2009 zijn er in Nederland 33 mobiliteitscentra actief. Die centra vloeien onder meer voort uit de regeling van minister Donner over werktijdverkorting. ,,Personeel kan zo binnen de sector worden behouden en het biedt mogelijkheden voor het uitbreiden van de kennis van personeel’’, vertelt Mark Steens. Hij is accountmanager Werkgeversservicepunt033 en contactpersoon in de regio voor het mobiliteitscentrum. ,,Als bedrijven in problemen komen, moeten ze bij het ministerie van Sociale Zaken een beschikking aanvragen. Als dat geaccordeerd is, komt het bij ons via de mail binnen.’’ Bij het mobiliteitscentrum hebben zich tot nog toe drie Amersfoortse bedrijven gemeld.

Het mobiliteitscentrum is opgezet door het UWV WERKbedrijf en onderdeel van het Werkgeversservicepunt 033. Voordeel van het mobiliteitscentrum is dat bedrijven in moeilijke tijden niet meteen personeel hoeven te ontslaan. Mobiliteitscentra begeleiden van werk naar werk. Ze kijken of werknemers intern in het bedrijf kunnen worden geschoold of dat ze in een andere baan of in een andere sector aan de slag kunnen. ,,Bedrijven die WTV aanvragen, willen voorkomen dat ze hun beste personeel kwijtraken, als er straks toch weer nieuwe opdrachten komen’’, weet Steens. Werknemers die in het ene bedrijf overbodig zijn, kunnen mogelijk bij een ander bedrijf worden geplaatst. ,,Het is onze taak een verbinding te leggen tussen bedrijf A en B.’’ Het aanvragen van WTV is voor een bedrijf een ‘delicate kwestie’. ,,Ze willen er niet mee te koop lopen dat het slecht gaat.’’

De meeste bedrijven vragen ongeveer voor de helft van de tijd werktijdverkorting. Als werknemers moeten worden geschoold of opgeleid moet de werkgever dat organiseren. Dit in samenwerking met het mobiliteitscentrum. ,,Dan krijgen werknemers WW voor 50 procent.’’ De regeling voor werktijdverkorting gold voor 4 maal 6 weken en stopte op 21 maart. Onduidelijk is nog wat er voor in de plaats komt. ,,We moeten kijken of hij wordt verlengd of dat het deeltijd WW wordt.’’ Steens denkt dat de tendens wordt dat bedrijven besluiten geen werktijdverkorting of verlenging meer aan te vragen, maar mensen ontslaan.

Accountmanager Madeleine Hoppenbrouwers stelt dat ‘ontzettend veel kansen en mogelijkheden voor het begeleiden van werk naar werk’. Het mobiliteitscentrum wil preventief en snel handelen. ,,We willen een luisterend oor bieden aan ondernemers en helpen met oplossingen.’’ Het meldpunt is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur via tel. 033 - 751 76 93.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie