‘De top 5 moet haalbaar zijn’

25 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Winterguard is een dansvoorstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van attributen zoals vlaggen, rifles (houten geweren) en sabres (sabels). Dit komt voort uit de historie van de sport. ,,Vroeger begeleidde de colorguard het muziekkorps van het leger, maar in de afgelopen 50 jaar is de sport geëvolueerd naar dans”, legt instructeur Berend-Jan de Vries uit.

Amersfoorters naar WK Winterguard SCHUILENBURG - De jongens en meiden van Sensation Performance Ensemble staat iets heel moois te wachten. Na het NK op 28 maart vliegen zij naar Amerika om daar van 2 tot 4 april mee te doen aan het wereldkampioenschap Winterguard.

door Anke Henni

Sensation Performance Ensemble bestaat uit 20 jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 30 jaar. Daniëlle van der Kieft (21) en Chantal te Braak (23) zijn twee van die jongeren. Zij doen al 16 jaar aan colorguard. Beide meiden waren er ook bij toen Sensation in 2003 mee deed aan het WK Winterguard en zijn dan ook erg benieuwd hoe de rest van de groep het zal vinden. ,,Vijf van de 20 leden hebben het al eens meegemaakt, maar voor de rest zal het wel even een schok zijn als er ineens 20.000 mensen in de zaal zitten”, vertelt Daniëlle. Ze denken wel dat de groep het heel leuk zal vinden in Amerika. ,,Amerikanen zijn veel enthousiaster dan Nederlanders”, legt Chantal uit. ,,Ze blijven maar klappen en juichen.” Berend-Jan kan dit beamen: ,,Nederlands publiek is een ‘technisch publiek’. Omdat de sport niet zo bekend is, komen er alleen maar liefhebbers kijken die op iedere fout letten. Amerikanen vinden het veel belangrijker dat het er goed uit ziet.” De uitstraling van de show is dan ook erg belangrijk. ,,Zelfs de mat waarop we optreden is onderdeel van het decor.”

De show van dit jaar heet ‘A pale blue dot’ en is geïnspireerd op de foto die in opdracht van Carl Sagan van de aarde werd gemaakt door de satelliet Voyager 1. ,,Op die foto is de aarde slechts een minuscule blauw stipje in het heelal. Sagan was astronoom en filosoof liet de mensen beseffen dat ons leven op aarde tijdelijk is. De aarde gaat door, terwijl wij eraf gaan”, legt Berend-Jan uit. Het verhaal van Sagan staat centraal in de show. Het blauw gekleurde decor en een grote blauwe ballon moeten het publiek hieraan herinneren.

Dat de meiden naar het WK gaan is niet zomaar iets. ,,Je kunt je normaal gesproken gewoon inschrijven voor het WK, maar wij werden uitgenodigd omdat we zowel Nederlands als Europees kampioen zijn”, legt Karin uit. Toch is het lang onzeker geweest of het wel door zou gaan. ,,De reis naar Amerika is duur, want ook alle materialen moeten mee, zelfs de mat”, vertelt Berend-Jan. Daarom hebben de leden diverse sponsoracties gehouden. ,,We hebben echt van alles gedaan om geld in te zamelen. Van zwemmen en autowassen tot het verzamelen van flessen waar statiegeld op zit”, zegt Chantal lachend. ,,Maar het is gelukt!” En hopelijk niet voor niets: ,,Als de groep niet te zenuwachtig is, moet een top-5 plaats wel haalbaar zijn”, zegt Berend-Jan vol vertrouwen. ,,Maar eerst nog even naar het NK.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie