Jeugdmusical over Naäman krijgt vorm

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De musicalproductie is het initiatief van een groep mensen uit een aantal kerken. De regie is in handen van Annefieke Prins en Aad Oomens, Ferdinand Contact begeleidt op piano, Kees van Dijke dirigeert het musicalkoor, Kees Prins en Kees Wieman doen de productie en Jaap Zwaan de financiën. Zo heeft ieder z’n inbreng en ontstaat door samenwerking een geolied geheel. De ervaring met eerdere gemeentemusicals komt daarbij goed van pas. Hoofdrolspeler Luc van ’t Oever (16 jaar) vindt het een bijzonder verhaal. ,,Naäman is een verwaande en arrogante vent. Wat bijna niemand weet, is dat onder die schitterende buitenkant een melaatse schuilgaat. Melaatsheid was een erge ziekte. Als melaatse werd je in de tijd van de Bijbel buitengesloten. Het verhaal heeft een happy end, behalve voor de knecht van de profeet Elisa. Die knecht heeft in het geniep cadeaus aangenomen en wordt daarop melaats.” Luc speelde ook mee in de vorige jeugdmusical, over Esther. ,,Toen hebben we de verwachtingen van het publiek overtroffen, en ik hoop dat we dat nu weer doen. Gewoon door goed te acteren. Drie keer een volle zaal, daar gaan we voor!” Leone Verweij (12 jaar) speelt een van Naämans soldaten. ,,We oefenen elke woensdagavond en ook twee keer een zaterdag. De vorm komt er al goed in. Het uitvoeringsweekend zal wel vermoeiend zijn, maar ik heb er nu al zin in. We hebben een leuke groep. Iedereen kent nu iedereen. We hebben heel veel lol. Soms een beetje té veel!”

AMERSFOORT - Een groep jongeren uit Amersfoort-Noord/Hoogland oefent keihard om Naäman en zijn tijdgenoten tot leven te brengen. Deze hoogmoedige, arrogante veldheer ging door de knieën in het water van de Jordaan. Herboren kwam hij boven, zijn melaatsheid en eenzaamheid achter zich latend. Hij leert ons een lesje hoe vrede begint bij jezelf. Oftewel hoe de havik een duif werd. door Christl Korzelius

Het verhaal over Naäman, de Syrische legeroverste, is te vinden in 2 Koningen 5. Het is een van de verhalen over de profeet Elisa, de ‘godsman’. De musical over Naäman is al in 1997 geschreven door Gerard van Midden, bekend van tal van andere musicals over bijbelse personages. De muziek werd gecomponeerd door Gerard van Amstel. De editie 2009 kreeg er een paar liedjes bij, de teksten werden in een eigentijds jasje gestoken en de muziek gemoderniseerd. Waarom schreef Gerard van Midden juist over Naäman een musical, toch een van de minder bekende figuren uit het Oude Testament? Zijn reactie: ,,Een jaar of tien terug was mondiale vorming een belangrijk thema in het onderwijs. De Noord-Zuid-verhouding, recht en rechtvaardigheid, groot versus klein, havik en duif, wereldvrede: daar past een figuur Naäman heel goed bij. Het is een kort verhaal, aansprekend voor jong en oud, met duidelijke karakters. Het gaat over een universeel thema. Het recht kan zegevieren als mensen die het voor het zeggen hebben, zich iets laten gezeggen door de lager geplaatsten. Dan kan vrede ontstaan.”

Jeugdmusical ‘Naäman, van havik tot duif’ op zaterdag 18 april om 16.00 uur en 20.00 uur en op zondag 19 april 14.00 uur in De Kamers (Wezeperberg 6). Entree € 7,50. Voorverkoop: Jaap Zwaan, 033-7850710. of e-mail musicalnaaman@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie