Forza pakt belangrijk punt

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Alhoewel de Hooglandse volleybaldames in de eerste set tot halverwege nog aardig partij gaven, was daar in het verdere verloop van de set niets meer van te merken. Hoogland verviel in het maken van veel persoonlijke fouten, wat Sovoco in de gelegenheid stelde om geleidelijk aan de voorsprong uit te breiden. Met in de hoofdrol Dorien Kok, die met haar grote ervaring veel Hooglandse gaten wist te dichten, ging die eerste set toch terecht met 17-25 naar de gasten uit Soest. In de tweede set ook weer tot aan de twintig punten een gelijkopgaande strijd, waarin in de slotfase wederom een aantal persoonlijke fouten aan de basis stonden van verlies. Met 21-25 ging ook die set naar koploper Sovoco, dat leek af te stevenen op een 4-0 overwinning. Alhoewel een keihard werkend Hoogland in de derde set liet zien dat het wel wilde, ontbrak het de ploeg aan volleyballend vermogen, waardoor het door een solide spelend Sovoco in korte tijd van de mat werd geveegd (16-25). In de vierde set werd eindelijk het harde werken van Forza Hoogland beloond. Met wederom Kok in een hoofdrol kwamen de Hooglandse dames halverwege de set op voorsprong en lieten die vervolgens ook niet meer los. Met 25-20 ging die set dan ook naar Forza, dat daarmee een belangrijk punt scoorde in de strijd voor behoud in de regiodivisie. Met komend weekend de belangrijke uitwedstrijd tegen mede degradatiekandidaat AVV Keistad, is er deze week nog veel werk aan de winkel voor de Hooglandse coach, waarbij zeker op het gebied van serveren (deze wedstrijd absoluut ver onder de maat) de nodige aandacht zal dienen te worden besteedt.

Sovoco maatje te groot voor Hoogland AMERSFOORT - In de streekderby tussen de damesvolleybalteams van Forza Hoogland en Sovoco uit Soest, pakte Hoogland weliswaar één belangrijk punt maar was op alle fronten de mindere van de koploper uit de regiodivisie. In sporthal Nieuwland ging het team van coach Harry van Surksum in een eenzijdig volleybalduel met 1-3 onderuit. door Huub van Aerssen

Heren Forza Hoogland - AVV Keistad 5 (4-0)

De Forza heren die dit jaar hun zinnen hebben gezet op het kampioenschap in de eerste klasse, lieten er tegen de routiniers van stadgenoot AVV Keistad geen gras over groeien. Met 4-0 denderde het team van coach Jan Visser over de keistedelingen heen en naderde daardoor koploper Wilhelmina (twee verliespunten tegen Sovoco)) tot op één punt. Beide teams begonnen in de eerste set aanvankelijk aftastend, waardoor de strijd geruime tijd gelijk opging. Maar halverwege slaagde Hoogland er in om eindelijk het initiatief naar zich toe te trekken en de set met 25-22 naar zich toe te trekken. In de tweede set een duidelijk beter Forza, dat het spel dicteerde en al snel op voorsprong kwam. Alhoewel Keistad op alle mogelijke manieren probeerde om het solide spel van Hoogland te ontregelen, slaagde het daarin absoluut niet en speelde de thuisploeg met bij tijd en wijle prima volleybal de set eenvoudig uit (25-19). De derde set was eigenlijk identiek aan de tweede, met een goed spelend Forza Hoogland dat met name door solide aanvalsspel de nodige punten wist binnen te slaan. Een absolute hoofdrol was daarbij weggelegd voor Henrie Sellies, die menig Hooglands punt voor zijn rekening nam. Met 25-21 ging ook die set naar Hoogland en was het zaak om ook de vierde en laatste set te winnen teneinde het vijfde bonuspunt in de wacht te slepen. Alhoewel AVV Keistad met “vechtvolley” er alles probeerde uit halen, was het in die slotset Hooglander Christiaan van Hoeijen die de aanval van de gasten aan banden wist te leggen, waardoor met 25-22 ook die set een prooi werd voor Hoogland, dat daarmee vijf punten kon bijschrijven. In de strijd om het kampioenschap in die eerste klasse lijkt Soest te zijn afgehaakt en zal met nog slechts vier wedstrijden te gaan de strijd om de titel gaan tussen beide Amersfoortse volleybalverenigingen, die elkaar over twee weken in een rechtstreekse confrontatie zullen ontmoeten.

Heren Sovoco 2 - Wilhelmina (2-3)

In de eerste klasse stond het duel tussen de nummer 1 (Wilhelmina) en de nummer 3 (Sovoco) in de eerste klasse op het programma. Na eerder een moeizame overwinning te hebben behaald, was het team van coach Henk Koelewijn gewaarschuwd en diende er ook in dit treffen niets aan het toeval te worden over gelaten. In de “tropische” sporthal De Bunt in Soest begon Wilhelmina geconcentreerd aan de eerste set. Door een prima passing kon de Amersfoortse spelverdeler da aanvallers goed bedienen, waarbij met name Wilhelmina speler Chris Meijer zich van zijn beste zijde liet zien. De gasten uit Amersfoort namen al snel een voorsprong van drie punten die gedurende het verdere verloop van de set ook niet meer uit handen werden gegeven. Met 21-25 ging die eerste set dan ook naar de trotse koploper. De tweede set vormde een groot contrast met de set er voor. Daar waar Wilhelmina in de eerste set de lakens uitdeelde, was het in de tweede set Sovoco dat de dienst bepaalde en de druk er opzette. De passing van de keistedelingen liep daardoor terug en de ploeg verviel in het maken van fouten. Met 25-19 ging die set dan ook terecht naar de Soester formatie. Ook de derde set kende bij aanvang een rommelig karakter voor Wilhelmina, dat derhalve al vrij snel tegen een achterstand aankeek. Maar mede dankzij uitstekend rallywerk aan Amersfoortse zijde, werd tot twee maal toe een grote achterstand omgebogen in een voorsprong. In een uitermate spannende slotfase, waarin Sovoco op een 23-18 voorsprong stond, wist de fenomenaal serverende Amersfoorter Jan Groot alsnog het tij te keren, waardoor de set met 25-27 door Wilhelmina werd binnengesleept, iets waar niemand eigenlijk meer op had gerekend. Met dezelfde concentratie als getoond in de voorgaande sets begon Amersfoort gretig aan de vierde set, waarin halverwege een 15-16 voorsprong het scorebord sierde. Maar dankzij een tactische ingreep wist de verdediging van Soest steeds meer grip te krijgen op de sterk aanvallend spelende Amersfoorter Johan Bakker, waardoor het er met gedegen veldspel er alsnog in slaagde om de vierde set naar zich toe te trekken en een vijfde set winst of verlies moest gaan bepalen. In die vijfde set een spannend volleybalgevecht, waarbij Sovoco als eerste op matchpoint wist te komen, was het toch Wilhelmina dat over de langste adem bleek te beschikken en niet alleen de set won, maar ook de wedstrijd met 2-3. Twee gevoelige verliespunten voor koploper Wilhelmina, dat meer en meer de hete adem in de nek voelt van stadgenoot en mede titelkandidaat Forza Hoogland.

Dames Spaarnestad - Wilhelmina (1-3)

De Wilhelmina dames reisden afgelopen weekend af naar Haarlem voor de toch niet eenvoudige wedstrijd tegen Spaarnestad, dat de laatste weken in de winning mood verkeerde. In de eerste set leken beide teams aan elkaar gewaagd, maar naarmate de set vorderde liep Wilhelmina steeds verder weg wat een 21-25 setwinst opleverde. Ook de twee daaropvolgende sets kenden eigenlijk geen problemen voor de Amersfoortse dames. Met 14-25 en 15-25, leek er ook in de vierde set geen vuiltje aan de lucht. Ondanks het gedegen spel van Wilhelmina slaagde Spaarnestad er toch in om wat terug te doen en won die laatste set ternauwernood met 25-23.