Onderzoek naar wijze inzameling plastic afval

18 maart 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort onderzoekt samen met afvalinzamelaar ROVA wat de beste manier is om plastic afval gescheiden in te zamelen. Vanaf 1 januari volgend jaar moet in Amersfoort, net als in alle andere gemeenten plastic verpakkingsmateriaal gescheiden worden ingezameld.

door André van der Velde

Er zijn verschillende systemen om het plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen, legt een woordvoeder van de gemeente uit ,,Daarbij gaat het onder meer om een brengsysteem, vergelijkbaar met de glasbak en een haalsysteem dat vergelijkbaar is met de groencontainer. Welk systeem het meest geschikt is voor de gemeente Amersfoort wordt op dit moment onderzocht." Ook inzameling via een speciale vuilniszak behoort tot de mogelijkheden.

Als een systeem is gekozen, zal dit aan het college ter besluitvorming worden overlegd. Wanneer dat zal zijn, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. ,,Maar in ieder geval nog dit jaar zal de gemeente starten met de inzameling van plastic afval."

Begin februari is de landelijke campagne Plastic Hero begonnen, die moet er voor zorgen dat consumenten zich bewust worden dat plastic afval kan worden geschieden. Op enkele uitzonderingen na, zoals piepschuim en verpakkingen van chemische producten, kunnen alle lege en gebruikte kunststof verpakkingen worden ingezameld. Uit onderzoek blijkt dat de inzameling van die verpakkingen jaarlijks een besparing oplevert van ongeveer 210 kiloton CO2, vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 100.000 huishoudens.

In Amersfoort is het symbool van de Plastic Hero-campagne, een oranje plastic mannetje, vooral te zien op de grote billboards in bushokjes.

Op dit moment kent Amersfoort twee brengmogelijkheden voor plastic: de retourette in Hoogland en het afvalbrengstation van ROVA aan de Nijverheidsweg Noord 35.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie